top-banner.jpg

A+ A A-

shutterstock 124943534

Αποκτήσατε τελικά κουτάβι; Και τώρα τι κάνετε;

Τα σκυλιά μαθαίνουν τα πάντα, αλλά μαθαίνουν καλύτερα όταν είναι μικρά. Βασική προυπόθεση για την εκπαίδευση ενός κουταβιού είναι να υπάρχει όρεξη, διαθέσιμος χρόνος και υπομονή. Πολύ υπομονή.

Η απόκτηση ενός κουταβιού πρέπει να γίνεται, αν είναι αγορασμένο από νόμιμο εκτροφέα μετά τις 60 μέρες ζωής του. Μέχρι τότε είναι υποχρεωτικό το μικρό να ζεί με την μητέρα του η οποία είναι η πρώτη του δασκάλα σε θέματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας. Δυστηχώς υπάρχει κόσμος ακόμα που επιλέγει να αγοράσει ένα σκυλί από κάποιο pet shop μη μπορώντας να επαληθεύσει την πραγματική του ηλικία και αν έχει μείνει με την μητέρα του το κρίσιμο αυτό διάστημα των 8 εβδομάδων..
Η απομάκρυνση του κουταβιού από την μητέρα του νωρίτερα από το διάστημα που προανέφερα μπορεί μελλοντικά να επιφέρει προβλήματα στην συμπεριφορά του.

Οι πρώτες εβδομάδες λοιπόν μετά την απόκτηση του κουταβιού σας είναι οι πιό κρίσιμες ώστε να επηρεάσετε τον μελλοντικό τρόπο συμπεριφοράς του σκύλου σας. Χωρίς την παρέμβασή σας, το κουτάβι θα μάθει πράγματα αλλά όχι αυτά που θα θέλατε.

Ξεκινήστε μία απλή και βασική εκπαίδευση από την πρώτη μέρα που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι σας. Φορέστε του ένα κολάρο άνετο ώστε να το συνηθίσει, δείξτε του ποιός θα είναι ο χώρος που θα κοιμάται και δώστε του ένα με δύο κατάλληλα παιχνίδια να απασχολείται. Ασχοληθείτε μαζί του, κάντε το να νιώσει άνετα και οικεία.

shutterstock 59776345

Εκμάθηση Τουαλέτας.  

Η εκμάθηση τουαλέτας είναι ένα από τα πιό συνηθισμένα “βάσανα” των ιδοκτητών. Ακολουθώντας όμως ένα συγκεκριμμένο πρόγραμμα και ωράριο μπορεί το κουτάβι σχετικά εύκολα να μάθει που θα πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Οι φωνές και οι επιπλήξεις δείχνοντας το ατύχημα παράλληλα στο κουτάβι, δεν αποφέρουν αποτελέσματα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι όταν μαλώνουν το σκυλί τους αυτό καταλαβαίνει, αισθάνεται ενοχές και μαζεύεται. Εφόσον η αφόδευση και η ούρηση είναι φυσικές λειτουργίες, γιατί να νιώσει ένοχος? Η διστακτικότητά του όταν δείτε το λερωμένο πάτωμα δεν οφείλεται στην ενοχή του αλλά στον θυμό που εκδηλώνετε μέσω της φωνής και της γλώσσας του σώματος! Αντί να τα βάζετε μαζί του, πρέπει να θυμώσετε με τον εαυτό σας επειδή τον φέρατε σε τέτοια θέση που δεν είχε άλλη επιλογή.. Να θυμάστε ότι τα κουτάβια θέλουν συνήθως να “αδειάσουν” μετά τον ύπνο, φαγητό και παιχνίδι. Η σωστή εκμάθηση τουαλέτας λοιπόν ξεκινάει από την πρώτη μέρα του κουταβιού στο σπίτι σας!

shutterstock_79921420.jpgΚοινωνικοποίηση.

Ίσως το πιό σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευση ενός κουταβιού. Το κουτάβι είναι έτοιμο να δεχτεί νέες εμπειρίες όταν είναι 12 εβδομάδων. Μετά το τέλος των εμβολίων του και αφού δώσει την άδεια ο κτηνίατρος, ξεκινάνε οι εξορμήσεις στον έξω κόσμο! Σκοπός σας είναι να γνωρίσει το κουτάβι όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον. Να δει, ακούσει, μυρίσει και περπατήσει σε όλων των ειδών τα περιβάλλοντα. Βέβαια, όλα γίνονται σταδιακά αλλά σταθερά. Μία κακή εμπειρία ή κάτι που ίσως τρομάξει το κουτάβι σας, μπορεί να το τραυματίσει ψυχικά και να δημιουργήσει κάποια φοβία. Γι αυτό τον λόγο η κοινωνικοποίηση και με άλλα σκυλιά, ανθρώπους και αντικείμενα πρέπει να γίνετε με προσοχή! Φοράμε πάντα κολάρο και οδηγό στο κουτάβι και δεν το εκθέτουμε σε ανούσιους κινδύνους.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε έναν εύκολο και γρήγορο οδηγό για την πρώτη εκπαίδευση του μικρού σας φίλου!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση του κουταβιού σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ!

 

Newsletter

Social Networking

fb
tw