Καμία φυλή των θηλαστικών δεν είναι τόσο πολυμορφική όσο αυτή που έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου φίλου του ανθρώπου. Ο σκύλος που θα επιλέξετε για σύντροφό σας μπορεί να είναι ένα μκροσκοπικό αλλά αεικίνητο πλάσμα ή ένα μεγαλόσωμο και επιβλητικό σκυλί με την ενέργεια ενός επίπλου!
Και τα δύο είδη μπορούν να σας κλέψουν την καρδιά, όπως φυσικά όλα τα κουτάβια, αλλά πρέπει η επιλογή να γίνεται πάντα με γνώμονα τον τρόπο ζωής σας. Αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι είδους κατοικίδιο πρέπει να ψάξετε. Κάποιες ράτσες θέλουν πολλή φροντίδα συγκριτικά με άλλες. Οπότε σκεφτείτε τες μόνο αν μπορείτε να τους προσφέρετε καθημερινή φροντίδα και προσοχή για τα επόμενα 15 χρόνια περίπου. Αν διαλέξετε έναν εξωστρεφή, ενεργητικό σκύλο, με μεγάλη ανάγκη άσκηση, τότε πρέπει να του προσφέρετε τον απαιτούμενο χρόνο.
Ίσως όλα αυτά να φαίνονται προφανή αλλά οι φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εγκαταλειμμένα κατοικίδια που οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να φροντίσουν..
Για να κάνουμε και μία αναδρομή στην ιστορία όσο αναφορά τις ράτσες, ο συνδιασμός των χαρακτηριστικών της κάθε ράτσας προέρχεται από τις ανάγκες του ανθρώπου ανα τους αιώνες για την διεκπεραίωση ειδικών καθηκόντων σε συγκεκριμμένες συνθήκες. Οι περισσότερες ράτσες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα είχαν δημιουργηθεί πολλά χρόνια πρίν με σκοπό να φυλάνε τους ανθρώπους ή άλλα ζώα, να κυνηγάνε ή απλά να είναι σύντροφοι. Η κάθε ράτσα δεν διαφέρει μόνο ως προς τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά αλλά και ως προς τον χαρακτήρα.
Η πλειονότητα των σκυλιών ανά τον κόσμο σήμερα είναι απροσδιόριστης ράτσας και προέκυψαν από τυχαίες και μη ελεγχόμενες διασταυρώσεις. Πρόκειται για τα επονομαζόμενα "ημίαιμα" τα οποία ναι μεν δεν μπορούμε να τους αποδώσουμε συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά αλλά αποτελούν μία εξίσου καλή επιλογή σκύλου. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι έχει παρατηρηθεί χαμηλότερο ποσοστό προβλημάτων υγείας όπως η δυσπλασία των ισχίων, αρθρίτιδα και καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα. Επίσης είναι σκυλιά τα οποία βρίσκονται σε αφθονία και είναι σχετικά έυκολο να αποκτηθούν αρκεί να επικοινωνήσει κάποιος με το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής του ή καταφύγιο.
Πάμε τώρα στην κατηγοριοποίηση και στις φυλές. Η κατηγοριοποίηση των φυλών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν διάφοροι όμιλοι όπως είναι ο Αμερικανικός Κυνολογικός όμιλος AKC, ο Αγγλικός KC, ο Αυστραλέζικος ANKC, ο Ευρωπαικός Κυνολογικός όμιλος FCI και άλλοι.
Ο Ελληνικός κυνολογικός όμιλος ανήκει στην διεθνή κυνολογική ομοσπονδία FCI που προανέφερα, η οποία χωρίζει τις ράτσες σε 10 κατηγορίες: