top-banner.jpg

Μαριλένα Σαρίδη

Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

URL Ιστότοπου:

Πως να σταματήσεις ΟΛΕΣ τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου σου.

dog_1_19.jpg

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και για να σου δώσω να καταλάβεις καλύτερα τι θέλω να σου πω, θα σου παρουσιάσω τώρα ένα υποθετικό σενάριο με πρωταγωνιστή.. εσένα.

Μόλις υιοθέτησες έναν υπέροχο ποικιλόαιμο σκύλο από τον σύλλογο της περιοχής σου ή το καταφύγιο της προτίμησης σου. Σχεδόν ενήλικος, με σαγηνευτικά μάτια και πανέμορφο στιλπνό μαύρο τρίχωμα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Τον ονομάζεις Μπλάκι. Ο Μπλάκι είναι η ψυχή της παρέας. Χαρούμενος, ενεργητικός, φιλικός προς όλους και όλοι τον λατρεύουν. Άνθρωποι σε σταματάνε στον δρόμο για να τον επαινέσουν και εσύ περήφανος (ψηλώνεις δύο πόντους κάπου εκεί) τους πληροφορείς ότι είναι ράτσας Ρέσκιουντ. (Ξέρεις αυτής της ράτσας-φάτσας που εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως τις γυναίκες βεβαίως, βεβαίως..)

Οι πρώτες κάμποσες μέρες λοιπόν περνάνε με εσένα να γνωρίζεις και να δένεσαι με τον Μπλάκι και αυτός αντίστοιχα να συνηθίζει εσένα και το νέο του σπίτι. Είστε συνέχεια μαζί και αυτό αρέσει πολύ στον Μπλάκι! Κάπου εκεί όμως πλακώνουν και οι υποχρεώσεις σου, η δουλειά σου, η κοινωνική ζωή σου κτλ. Ο Μπλάκι από εκεί που σε είχε όλο δικό του, τώρα σε βλέπει σποραδικά το πρωί, λίγο το απόγευμα και άλλο λίγο το βράδυ. Ξαφνικά ο καλός σου Μπλάκι ξεκινάει να γαυγίζει ακατάσχετα, να πηδάει πάνω σου και προς φρίκη σου, να μασάει και να καταστρέφει πράγματα μέσα στο σπίτι σου. Η στάση σου απέναντί του αρχίζει να αλλάζει. Επιζητάς όλο και λιγότερο την επαφή μαζί του. Αρχίζεις να σκέφτεσαι αν έκανες καλά που πήρες σκύλο. Φτάνεις στο σημείο να αναρωτίεσαι αν φταις εσύ και αν θα μπορούσες να του βρείς ένα άλλο σπίτι που ίσως θα τον χειριζόταν καλύτερα.

Σταμάτα. Πάρε μια ανάσα. Απομάκρυνε το μυαλό σου από τυχόν θερμόαιμες αποφάσεις πανικού.

Τις περισσότερες φορές πρέπει απλά να εξετάσεις την βασική αιτία της προβληματικής συμπεριφοράς του σκύλου σου. Το άγχος του. Αυτή η ψυχολογική αιτία η οποία ευθύνεται για τις περισσότερες άσχημες συμπεριφορές σε ένα σκύλο. Θα σου παραθέσω τρείς από αυτές τις συμπεριφορές μαζί με τους τρόπους διόρθωσής τους, τους οποίους μετά εσύ μπορείς να εφαρμόσεις και σε άλλες άσχημες συμπεριφορές κατά τον αντίστοιχο τρόπο.

#1. Αλλοτριοφαγία ή αλλιώς: Σκύλος_τρώει_τα_πάντα

n0iiltkk.jpg

Αιτία συμπεριφοράς: Περίσσεια ενέργειας, του έμαθες (καταλάθος) ότι είναι ok να τρώει πράγματα, βαρεμάρα ή άγχος αποχωρισμού.

Τι να μην κάνεις: Μην φωνάζεις ή τιμωρείς τον σκύλο όταν βρίσκεις φαγωμένα πράγματα. Δεν καταλαβαίνει τίποτα και ο λόγος που μαζεύεται όταν του φωνάζεις είναι επειδή διαβάζει την εκνευρισμένη σου ενέργεια.

Αν δεν έχεις την δυνατότητα να τον πιάσεις επ αυτοφώρω και να τον διορθώσεις, τότε μην κάνεις τίποτα.

Τι να κάνεις:

1. Ένας καλά εκτονωμένος και κουρασμένος σκύλος είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος. Φρόντισε ώστε ο σκύλος σου να τρέχει και να ασκείται αρκετά. Έτσι θα επιλέξει να κοιμάται αντί να καταστρέφει.

2. Προφανώς και μην τον αφήνεις κοντά σε πολύτιμα πράγματα και φρόντισε να του παρέχεις ενδιαφέροντα παιχνίδια όπως το Kong γεμιστό με καμιά λιχουδιά ώστε να αξιοποιεί τον χρόνο του εποικοδομητικά.

3. Επιβράβευσέ τον όταν τον βλέπεις να φέρεται σωστά (πχ να είναι ξαπλωμένος και να μασάει το παιχνίδι του) και προσέφερέ του μια εναλλακτική όταν τον πιάνεις στα πράσα! Μην πας να του αρπάξεις το κλοπιμαίο απ’ το στόμα χωρίς να του δώσεις σαν ανταλλαγή ένα παιχνίδι γιατί τότε θα του μάθεις να μην σου φέρνει ποτέ αυτό που έχει στο στόμα του καθώς θα ξέρει ότι απλά θα του το πάρεις.

4. Μην του δίνεις παλιά παπούτσια ή οτιδήποτε ανθρώπινο σαν παιχνίδι όταν ο σκύλος σου είναι κουτάβι γιατί μετά όταν θα παίρνει την πρωτοβουλία και θα μασάει τα καινούρια σου παπούτσια, δεν θα είναι τόσο αστείο.

5.Δούλεψε το άγχος αποχωρισμού του σκύλου σου.

#2. Ακατάσχετο γαύγισμα

Αιτία συμπεριφοράς: Για επικοινωνία, για να σε ειδοποιήσει για ξένους ανθρώπους, λόγω στρες ή φόβου ή επειδή απλά έχει μάθει ότι με το γαύγισμα κερδίζει αυτό που θέλει.

Τι να μην κάνεις: Μην ενδίδεις σε αυτό που θέλει όπως π.χ. να μαζεύεις το παιχνίδι που σου έχει αφήσει στα πόδια σου και να το πετάς. Μην του φωνάζεις να ησυχάσει χωρίς να του δίνεις κάτι άλλο για να ασχοληθεί και μην τον τιμωρείς.

Τι να κάνεις:

1. Δώσε προσοχή στη γλώσσα σώματος του σκύλου σου. Κάθε γαύγισμα εκφράζει και κάτι διαφορετικό. Αν καταφέρεις να προσδιορίσεις αυτή την διαφορετικότητα θα βρείς και τον λόγο του γαυγίσματος και επομένως πιθανόν να δώσεις μόνος σου την λύση.

2. Απαιτητικό γαύγισμα. Όταν ο σκύλος σου γαυγίζει επίμονα προς εσένα, αγνόησέ τον και επιβράβευσέ τον μόλις ησυχάσει με λιχουδιές και χάδια.

Επανέλαβέ το αρκετές φορές μέχρι να καταλάβει ότι το γαύγισμα δεν επιφέρει τίποτα ενώ με την ησυχία κερδίζει πρόσοχή και χάδια.

3. Γαύγισμα ειδοποίησης. Όταν ο σκύλος σου γαυγίζει για να σε ειδοποιήσει για τυχόν αφίξεις ξένων, τότε μάθε του την εντολή «ήσυχα».

Όταν γαυγίζει, παρότρυνέ τον να ησυχάσει με το να του δίνεις πολύ μικρές αλλά αρκετές λιχουδίτσες. Επανέλαβέ το αρκετές φορές μέχρι να πιάσει το νοήμα του ήσυχα (και το τι κερδίζει απ’ αυτό). Μετά αύξησε το χρονικό διάστημα μεταξύ της εντολής και της επιβράβευσης. Μόλις μάθει και εκτελεί την εντολή, ξεκίνα να εναλλάσεις την επιβράβευση από λιχουδιές σε χάδια, σε αγαπημένο παιχνίδι κτλ.

4. Γαύγισμα άγχους. Αν ο σκύλος σου γαυγίζει σε ανθρώπους και άλλα σκυλιά έξω, τότε προσπάθησε να του αποσπάσεις την προσοχή με το να βάζεις όση απόσταση χρειάζεται μεταξύ αυτού και του «αντικειμένου» του άγχους του. Αυτό μπορεί να σημαίνει και αλλαγή πορείας ή πεζοδρομίου.

Μετά τράβα την προσοχή πάνω σου με αγαπημένες του λιχουδίες. (Όχι απλή ξηρή τροφή ή βαρετά σνακ επιβράβευσης. Χρησιμοποιήσε κάτι πιο ιδιαίτερο.) Εννοείται τον επιβραβεύεις μόνο όταν είναι ήρεμος και καθιστός αν γίνεται.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διορθώσεις το ακατάσχετο γαύγισμα του σκύλου σου, προσπάθησε να προσαρμόσεις κάποιον από τους παραπάνω στα μέτρα σου ή αν νομίζεις ότι δεν μπορείς, ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού.

#3. Όταν πηδάει ο σκύλος πάνω σου...

o3iv3a92.jpg

Αιτία συμπεριφοράς: Για να σε χαιρετίσει, γιατί είναι τρομερά ενθουσιασμένος, για να σε προκαλέσει ή γιατί αυτή η συμπεριφορά είχε επιβραβευτεί στο παρελθόν.

Τι να μην κάνεις: Μην τιμωρείς τον σκύλο σου με το να του φωνάζεις, να του ρίχνεις γονατιά στο στήθος (όλα τα έχω δει ναι..), να του ρίχνεις νερό ή να τον τραβολογάς απ το κολλάρο. Όοοολα αυτά μπορεί να τα πάρει σαν ένα είδος επιβράβευσης γιατί επιζητούσε την προσοχή σου και τελικά τα κατάφερε ακόμα και αν έλαβε αρνητική προσοχή!

Τι να κάνεις:

1. Να τον αγνοείς όσο πηδάει πάνω σου. Γύρνα του την πλάτη σου μέχρι και τα τέσσερα πόδια του να είναι στο έδαφος ή ακόμα καλύτερα όταν κάθεται, με το που συμβεί αυτό, επιβράβευσέ τον κατευθείαν με ξεχωριστή λιχουδιά και χάδια.

2. Κράτα την φωνή σου σε χαμηλά επίπεδα και μην αρχίζεις τις κλασσικές εκφρασούλες «που είναι το αγόρι/κορίτσι μου;!» οι οποίες μόνο επιδεινώνουν τον ενθουσιασμό του.

3. Να είσαι συνεπής στην μέθοδο αγνόησης του. Μόνο έτσι θα καταλάβει ο σκύλος σου ότι το να κάθεται και να περιμένει υπομονετικά του επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: την προσοχή σου!

4. Όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τον σκύλο σου πρέπει να κάνουν ακριβώς τα ίδια με εσένα. Ο σκύλος σου θα χαιδεύεται από τον οποιοδήποτε ΜΟΝΟ όταν είναι καθιστός και ήρεμος, αλλιώς ο «οποιοσδήποτε» θα πρέπει να κάνει μερικά βήματα πίσω και να ξαναπροσπαθεί.

Οι 3 παραπάνω βασικές προβληματικές συμπεριφορές είναι απλά ενδεικτικές ώστε να σου παραθέσω αναλυτικά τους τρόπους αντιμετώπισής τους και να σου δώσω να καταλάβεις το πνεύμα που διέπει τις λύσεις τους. Τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς ένος σκύλου λύνονται με υπομονή, συστηματικότητα, προσπάθεια, ασχολία και κατανόηση. Εμείς οι εκπαιδευτές σκύλων δεν έχουμε μαγικά ραβδιά. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα θέματα του σκύλου σου αν εσύ ο ίδιος δεν ασχοληθείς και δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσουμε. Όταν υιοθετείς έναν σκύλο, δεσμεύεσαι από αυτήν σου την απόφαση κυρίως ως προς τον σκύλο σου, στον οποίο χάρισες ένα σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο να μην είσαι διατεθημένος να προσπαθήσεις για να αποκτήσεις μια αρμονική συμβίωση, αν τυχόν εμφανιστεί κάποιο θέμα συμπεριφοράς και να προτιμάς την εύκολη λύση της επιστροφής του ή της εύρεσης άλλης οικογένειας. Οι φίλοι δεν κάνουν έτσι. Ο Μπλάκι δεν θα σε παρατούσε ποτέ επομένως μπορείς να το κάνεις εσύ;

 

5+1 λόγοι για να κάνεις ένα.. παιδί για το σκυλί σου!!

dog_1_16.jpg

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι πήραν την σοβαρή απόφαση σε κάποια φάση της ζωής τους, να υιοθετήσουν έναν σκύλο, τότε μάλλον γνωρίζεις τους κόπους και τις δυσκολίες που έχει το μεγάλωμα ενός σωστού σκύλου που θα σε κάνει μελλοντικά, περήφανο στην κοινωνία! Γιατί ναι, αγαπημένε μου σκυλογονέα, άπαξ και αποκτήσεις τον πρώτο σου σκύλο, η ζωή σου αλλάζει προς το καλύτερο, απλά στην αρχή αυτό το καλύτερο, περιλαμβάνει δυσκολίες, πιθανά ξενύχτια, λερώματα και αταξίες! Όμως, οι δυσκολίες αυτές είναι αμελητέες αν αναλογιστούμε ότι ο ερχομός ενός σκύλου στην ζωή του ζευγαριού είναι μια από τις πιό όμορφες και συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει το ζευγάρι.

Θα ήθελα λοιπόν εγώ σήμερα να σου παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως παράλληλα με την ανατροφή του σκύλου σου, καλό θα ήταν να αναθρέψεις και ένα.. παιδί! Ναι ναι, καλά διάβασες. Ένα παιδί! Είμαι σίγουρη ότι όλο και κάπου έχεις διαβάσει κάποιο άρθρο που να αναφέρει τα προτερήματα και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει σε ένα παίδι το μεγάλωμα μαζί με έναν σκύλο. Ε ήρθε η ώρα να σου γράψω εγώ τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κοινή ανατροφή για τον σκύλο σου!  

#1. Το σκυλί σου θα μάθει να μοιράζεται

Το παιδί που θα έρθει, θα προσπαθήσει (και θα τα καταφέρει..) να διεκδικήσει όχι μόνο όλο τον χρόνο σου αλλά και οτιδήποτε υπάρχει μέσα στον χώρο σας. Ο σκύλος σου θα αναγκαστεί να μάθει ότι η προσοχή πλέον δεν θα έρχεται κατ’ αποκλειστικότητα σε αυτόν και ότι τα παιχνίδια του είναι κάτι που θα πρέπει να μοιράζετε με το παιδί και να μην έχει και πρόβλημα επ’ αυτού. Ποιό σπίτι κατάφερε ποτέ να διαχωρίσει πλήρως τα παιχνίδια του ενός με του άλλου; Ε; Ειδικά αυτά τα μαλακά που βγάζουν και ήχους, μπορεί να αποτελέσουν εύκολα το μήλο της Έριδος μέσα στο σπίτι. Σαν αποτέλεσμα, θα πρέπει ο σκύλος να εκπαιδευτεί στο να μοιράζετε τα πράγματά του, κάτι το οποίο θα ωφελήσει σημαντικά τον χαρακτήρα του! Σε περίπτωση ισχυρής διεκδίκησης πραγμάτων από την μεριά του σκύλου, μην μου πανικοβληθείς, απλά συμβουλέψου κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει, ώστε να βοηθήσεις και εσύ με την σειρά σου τον σκύλο σου.

#2. Ο σκύλος σου δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ θέμα παχυσαρκίας

Μετά τους πρώτους δύσκολους μήνες της ζωής ενός παιδιού, έρχονται οι μήνες που και το παιδί θα κινείται περισσότερο και εσύ θα μπορείς να βγαίνεις βόλτες κρατώντας απ την μία το λουρί του σκύλου και με το άλλο χέρι να σπρώχνεις το καρότσι του μωρού. Αυτό τι σημαίνει αυτομάτως; Ότι μιας και θα πρέπει να βγαίνεις με το μωρό έξω, προφανώς θα το συνδιάζεις και με την βόλτα του σκύλου σου! Τέρμα τα «βαριέμαι να τον πάω βόλτα». Συνεπώς η άσκηση του τετράποδου φίλου σου θα αυξηθεί ή αν είσαι ήδη τυπικός, δεν πρόκειται να μειωθεί! Κάτω το πάχος σκύλου, ζήτω οι βόλτες! Μεταξύ μας, η χαρά της βόλτας γίνεται δίπλη όταν έχεις ταυτόχρονα και το σκύλοπαιδάκι σου και το μωρό σου. Κάνουν ωραίο θέαμα μαζί, πως να το κάνουμε δηλαδή;!

you-are-not-ready-for-a-baby-until-you-have-a-dog-friendly-birth-plan.jpg

#3. Ο σκύλος σου θα γίνει πιο κοινωνικός

Ανάγκα και θεοί πείθονται. Αυτό. Ο σκύλος σου θέλει δεν θέλει θα γίνει πιό κοινωνικός. Ο ερχομός του παιδιού στο σπίτι συνήθως ακουλουθείτε και από έναν (σεβαστό) αριθμό επισκέψεων από ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το νέο μέλος της οικογένειας. Αυτό με τι συνεπάγεται; Ότι προφανώς όλο και περισσότερος κόμος θα έρχεται σε επαφή με τον σκύλο σου, θα τον χαιδέυουν, θα ασχολούνται και μαζί του, ίσως φέρουν και κάποιο άλλο σκύλο μαζί τους. Να μην αναφέρω φυσικά ότι η μάνα και/ή πεθερά θα γίνουν «μόνιμοι» κάτοικοι του σπιτιού σου για τους πρώτους 3 μήνες. (Oh yes..) Για φαντάσου λοιπόν να έχεις έναν λίγο αντικοινωνικούλη σκύλο ή κάποιον βαρύ πεπόνι σε χαρακτήρα; Δειλά δειλά θα αρχίσει να χαίρεται που έρχεται σε επαφή ξαφνικά με κόσμο, βέβαια βάζεις και εσύ το χεράκι σου και δίνεις τις κατάλληλες οδηγίες στον κόσμο που έρχεται, όπως το να τον καλοπιάνουν με καμια λιχουδίτσα όταν μπαίνουν στο σπίτι κτλ. Επομένως με ένα σμπαρό δυο τριγώνια! Παρουσιάζεις το μωρό στον λαό και κοινωνικοποιείς ταυτόχρονα τον σκύλο σου. Φοβερό ε;

#4. Η ώρα του παιδιού θα γίνει και η ώρα του σκυλιού

Το ξέρεις και το αναμένεις ότι παιδί και σκύλος θα γίνουν συνέταιροι σε διάφορα «εγκλήματα». Αταξίες, ζαβολιές, καταστροφούλες, όλα θα τα μοιράζονται. Αυτό που θα απολαμβάνει όμως περισσότερο ο σκύλος σου είναι ότι θα έχει επιτέλους έναν συνέταιρο για ατελείωτο παιχνίδι! Με παιχνίδια ή χωρίς, με μπάλες, μπαλάκια και λαλάκια, ο σκύλος σου θα ευχαριστιέται παιχνίδι με το παιδί σου, μέσα και έξω από το σπίτι. Προφανώς και αναφέρομαι περισσότερο για την περίοδο όπου το παιδί σου θα φτάσει τα πρώτα του γενέθλια και θα αρχίσει να περπατάει. Εκεί ποιός τους πιάνει! Φυσικά δεν χρειάζεται να σου αναφέρω πόσο ευεργετικό είναι το παιχνίδι για τον σκύλο σου (και για το παιδί σου) τόσο για την υγεία του όσο και για την ψυχολογία του.

#5. Θα περνάς περισσότερες ώρες με τον σκύλο σου

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτοι μήνες με ένα μωρό στο σπίτι, σηματοδοτούν την αναδιάρθρωση του ωραρίου σου και πολύ περισσότερο των εξόδων σου, χρηματικών και αυτών που περιλαμβάνουν εσένα να βγαίνεις έξω για αέρα.. Αυτό όμως για τον σκύλο σου ίσως και να μην είναι τόσο κακό. Γιατί; Γιατί θα σε έχει μαζί του στο σπίτι να σε χαζεύει όλη μέρα βρε κουτό! Με το «όλη μέρα» ίσως να αναφέρομαι και για τις 24 ώρες που έχει η μέρα.. (Για τις πρώτες μέρες μιλάω. Ηρέμησε.) Αν δεν το γνωρίζεις, να σου πω ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τον σκύλο σου (μετά την βόλτα), από την επαφή του μαζί σου. Είσαι ο κόσμος του, σε αγαπάει απεριόριστα και με τον πιο ανιδιοτελή τρόπο και το να βρίσκεται διαρκώς μαζί σου είναι ότι πολυτιμότερο γι αυτόν. Μπορεί εσένα κατά τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό να καίγονται τα μπατζάκια σου από το άγχος, την κούραση, την αυπνία και αυτό το «δεν ξέρω τι κάνω» αλλά ο σκύλος σου ααααα θα βρίσκεται παντού μαζί σου μέσα στο σπίτι και θα σε ακολουθεί ίσως γιατί θα μυρίζεται τον πανικό σου και θα θέλει να σε καθησυχάσει. Εσύ μπορεί να είσαι σε ημίτρελη κατάσταση αλλά ο σκύλος σου θα περνάει ωραία! Δεν είναι φοβερό επιχείρημα αυτό;

#6. Γιατί δεν υπάρχει πιο γλύκο θέαμα από το σκυλί σου με το παιδί σου

Μια έρευνα να κάνεις στο διαδίκτυο με το όνομα «σκύλος και μωρό», θα βρεις τις πιο γλυκές, τις πιό αποθεωμένες σε λάικ και κοινοποιήσεις φωτογραφίες που μπορείς να φανταστείς. Μα υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από το μωρό σου κουρνιασμένο στην κοιλιά του σκύλου σου; Το προτέρημα για τον σκύλο σου εδώ είναι ότι γεμιζει με ακόμα περισσότερη αγάπη και δέσιμο η καρδιά του για σένα και για την οικογένειά σας αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, η ύψιστη χαρά πηγαίνει σε σένα που έχεις την τύχη να αντικρίζεις αυτό το θέαμα που σου προκαλεί συναισθηματικό ρίγος και είναι ικανό να σε κάνει να ξεχάσεις την όποια κούραση και αγωνία. Αν δεν με πιστεύεις κάνε ένα τεστ μόνος σου. Χάζεψε λίγο στο διαδίκτυο. Θα με θυμηθείς..

Από όποια πλευρά και να ερευνήσεις το θέμα της ανατροφής ενός παιδιού με έναν σκύλο ή το αντίστροφο, θα καταλάβεις ότι μόνο θετικές επιδράσεις έχει αυτή η συμβίωση και για τα δύο μέρη. Έτσι λοιπόν, έχοντας πλέον και την δική μου προσωπική εμπειρία επί του θέματος, θα ήθελα να σου προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνεις ένα παιδάκι για τον σκύλο σου ή να υιοθετήσεις ένα σκύλο για το παιδί σου! Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Μια όμορφη και δια βίου σχέση θα ανθίσει μπροστά στα μάτια σου η οποία θα γεμίσει την ζωή σου και θα ζεστάνει την καρδιά σου. Απόλαυσέ το. 

 

10 πράγματα που θα μετανιώσεις όταν μεγαλώσει ο σκύλος σου.

lick_dog.jpg

Όλοι όσοι έχουμε μεγαλώσει από ένα (τουλάχιστον) σκύλο, γνωρίζουμε τι ωραία εμπειρία είναι και πόσο πιο γεμάτη γίνεται η ζωή μας και η καρδιά μας. Σωστά; Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς. Επομένως γνωρίζεις αγαπημένε μου σκυλογονέα πόσο σημαντικοί είναι οι πρώτοι (αρκετοί) μήνες της ζωής ενός κουταβιού όσο αναφορά την διαμόρφωση του μετέπειτα χαρακτήρα του, καθώς και πόσο καθοριστικοί είναι για την ομαλή συμβίωσή με τον σκύλο σου.

Τι γίνεται όμως αν τα σκατώσεις εκπαιδευτικά και μη, αυτούς του πρώτους μήνες; Τι γινεται όταν για διάφορους λόγους όπως είναι η αδιαφορία, η άγνοια, η τεμπελιά, ο ωχαδερφισμός μαζί με μπόλικα λάθη, γίνονται η αιτία να τραβάς λίγο τα μαλλιά σου με τον σκύλο σου και ο σκύλος να κάνει ότι γουστάρει; Να σου πω εγώ τι γίνεται. Νεύρα, νεύρα και νεύρα από μέρους σου. 

x2958qej.jpg

Γι αυτό τον λόγο, για να σε προφυλάξω δηλαδή, θα ήθελα να σου παραθέσω κάποιες καταστάσεις, ή κάποια μελλοντικά σενάρια, αν θες, τα οποία καλό θα ήταν να αποφύγεις ώστε να μην βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο αργότερα.

Θα μετανιώσεις που...

#1. Έπαιζες με τον σκύλο σου άγαρμπα όταν ήταν κουτάβι. Αυτά τα «χαστουκάκια» στην μουσούδα σου θυμίζουν τίποτα; Που τώρα έχει μάθει ότι παιχνίδι ίσον «δαγκώνω ότι περισσεύει». Αυτό μπορεί να είναι το χέρι σου, η μπλούζα σου, η μπλούζα της (εδώ σε θέλω), το παπούτσι σου κτλ. 

#2. Που ενθάρρυνες το κουτάβι σου να πηδάει πάνω σου ώστε να κάνετε αγκαλιές και να το χαιδέψεις. Να σε δω τώρα που το κουτάβι έγινε σκύλαρος και το να πηδάει πάνω σου, συνεπάγεται με σοβαρή πιθανότητα τούμπας! Και καλά εσύ, τους γύρω σου τους ρώτησες γιατί αποφεύγουν το σπίτι σου τελευταίως;

qcgulenv.jpg

#3. Δεν έμαθες ποτέ στον κουτάβι σου να περπατάει σωστά. Γιατί τώρα ήρθε η ώρα να το πληρώσεις. Που για να κάνεις μια απόσταση 100 μέτρων, μετράς 3-4 οχτάρια, μερικές σβούρες για να ξεμπλέξεις το λουρί γύρω από τον εαυτό σου και νιώθεις 1-2 φουσκάλες στο χέρι σου απο το τράβηγμα.. Δεν σε χάλασε ε; 

#4. Δεν του έμαθες ποτέ να πηγαίνει στην θέση του όταν χτυπάει κάποιος το κουδούνι. Που ίσα ίσα τον ενθάρρυνες να γαυγίζει κιόλας γιατί «έτσι κάνει ο σωστός φύλακας!» Ναι, γιατί ο κλέφτης θα σου χτυπήσει το κουδούνι όταν έρθει.. Να σε δω μετά από αρκετά ντελίβερι, που θα βλαστημάς την ώρα και την στιγμή. 

#5. Που του έδινες φαγητό απο το τραπέζι και από τον καναπέ, γιατί «το λυπόσουν μωρέ». Εσένα ποιός θα σε λυπηθεί τώρα που δεν μπορείς να φας τίποτα πια χωρίς να έχεις εναν ζήτουλα για σκύλο να σε παρακολουθεί ή ακόμα χειρότερα, έναν σκύλο-κλέφτη που δεν διστάζει να πηδήξει κιόλας πάνω σου προκειμένου να σου κλέψει την μπουκιά απ’ το στόμα!

y9518xcz.jpg

#6. Που δεν κοινωνικοποίησες σωστά τον σκύλο σου με άλλα σκυλιά. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό ε; Ότι θα είστε οι αντικοινωνικοί του πάρκου. Θα βλέπεις άλλα σκυλιά να παίζουν και το δικό σου θα φέρεται είτε φοβισμένα (στην καλύτερη) είτε επιθετικά (στην χειρότερη) και θα πρέπει να αλλάξετε πορεία ώστε να μην σου φάει το κεφάλι με τα γαυγίσματά του. Κρίμα πραγματικά.  

#7. Που δεν στείρωσες εγκαίρως τον σκύλο σου. Και έπαθε πυομήτρα ή αντίστοιχα καρκίνο του προστάτη. Λυπάμαι πολύ.. 

#8. Που δεν εκπαίδευσες σωστά, όταν έπρεπε, το κουτάβι σου, ώστε να ξέρει ότι η τουαλέτα του γίνεται μόνο στις καθημερινές του βόλτες και όχι μέσα στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι ότι αφού διαβάσεις αυτά, μετά πρέπει να πας να αλλάξεις την πάνα στο σαλόνι ή να μαζέψεις τις ακαθαρσίες από το μπαλκόνι. Για τον σκύλο σου. Που κοντεύει πέντε χρονών.. 

#9. Που δεν του έμαθες πως να μένει, ήσυχος μέσα στο σπίτι σου όταν εσύ λείπεις. Σύνηθες φαινόμενο, με καταστροφικά αποτέλεσματα όπως θα έχεις διαπιστώσει σίγουρα. Την έχουν ήδη πληρώσει αρκετά έπιπλά σου και χαλιά. Το χειρότερο είναι ότι σε μία απέλπιδα προσπάθεια σου, τον άφησες στο μπαλκόνι και έτσι την πλήρωσαν και τα φυτά σου μαζί με τα αυτιά των γειτόνων σου. Τι να πει κανείς.. 

#10. Που δεν έπαιξες όσο έπρεπε με τον σκύλο σου. Που δεν τον πήγες σε αρκετά πάρκα και παραλίες και δεν τον άφησες να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορούσε ώστε να πιάσει την μπάλα και να ευχαριστηθεί με την καρδιά του. Που τον περιόρισες σε ένα μπαλκόνι, που τον έδεσες, που τον χτύπησες έστω και με εφημερίδα στον ποπό του, που δεν τον άφησες να κουρνιάσει δίπλα σου στον καναπέ ούτε μια φορά. Που ξέχασες να του κάνεις την ετήσια απαραίτητη εξέταση αίματος στον κτηνίατρο γιατί ήσουν πολύ απασχολημένος.. και τώρα κρατάς σφιχτά το άδειο του κολλάρο και μετανιώνεις που δεν του έδειξες αρκετά πόσο πολύ τον αγαπούσες και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε στην ζωή σου...

Όλα τα παραπάνω σενάρια μπορούν εύκολα να αποφευχθούν αρκεί να υπάρχει διάθεση και κυρίως συνειδητοποίηση ότι ο σκύλος είναι μια δέσμευση ζωής, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, μπορεί να δυσκολέψει την ζωή μας, αντί να την ομορφύνει. Θεωρώ την απόκτηση ενός σκύλου, ένα εξαιρετικό δώρο στην ζωή σου και μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσεις έναν αληθινό και δυνατό δεσμό με ένα πλάσμα που θα σε αγαπήσει ανιδιοτελώς και για μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Νομίζω λοιπόν ότι δικαιούται να μην του χαλάσεις την ζωή του αλλά και την δική σου με το να μην το εκπαιδεύσεις όπως και όσο πρέπει αλλά και με το να μην του δώσεις πίσω την αγάπη που θα σου δώσει. Για το πρώτο, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό αν δεν τα καταφέρνεις μόνος σου, για το δεύτερο μπορείς απλά να ανοίξεις την καρδιά σου.. 

5+1 λόγοι για να κάνεις ένα.. παιδί για το σκυλί σου!

dog_1_16.jpg

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι πήραν την σοβαρή απόφαση σε κάποια φάση της ζωής τους, να υιοθετήσουν έναν σκύλο, τότε μάλλον γνωρίζεις τους κόπους και τις δυσκολίες που έχει το μεγάλωμα ενός σωστού σκύλου που θα σε κάνει μελλοντικά, περήφανο στην κοινωνία! Γιατί ναι, αγαπημένε μου σκυλογονέα, άπαξ και αποκτήσεις τον πρώτο σου σκύλο, η ζωή σου αλλάζει προς το καλύτερο, απλά στην αρχή αυτό το καλύτερο, περιλαμβάνει δυσκολίες, πιθανά ξενύχτια, λερώματα και αταξίες! Όμως, οι δυσκολίες αυτές είναι αμελητέες αν αναλογιστούμε ότι ο ερχομός ενός σκύλου στην ζωή του ζευγαριού είναι μια από τις πιό όμορφες και συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει το ζευγάρι.

Θα ήθελα λοιπόν εγώ σήμερα να σου παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως παράλληλα με την ανατροφή του σκύλου σου, καλό θα ήταν να αναθρέψεις και ένα.. παιδί! Ναι ναι, καλά διάβασες. Ένα παιδί! Είμαι σίγουρη ότι όλο και κάπου έχεις διαβάσει κάποιο άρθρο που να αναφέρει τα προτερήματα και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει σε ένα παίδι το μεγάλωμα μαζί με έναν σκύλο. Ε ήρθε η ώρα να σου γράψω εγώ τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κοινή ανατροφή για τον σκύλο σου!  

#1. Το σκυλί σου θα μάθει να μοιράζεται

Το παιδί που θα έρθει, θα προσπαθήσει (και θα τα καταφέρει..) να διεκδικήσει όχι μόνο όλο τον χρόνο σου αλλά και οτιδήποτε υπάρχει μέσα στον χώρο σας. Ο σκύλος σου θα αναγκαστεί να μάθει ότι η προσοχή πλέον δεν θα έρχεται κατ’ αποκλειστικότητα σε αυτόν και ότι τα παιχνίδια του είναι κάτι που θα πρέπει να μοιράζετε με το παιδί και να μην έχει και πρόβλημα επ’ αυτού. Ποιό σπίτι κατάφερε ποτέ να διαχωρίσει πλήρως τα παιχνίδια του ενός με του άλλου; Ε; Ειδικά αυτά τα μαλακά που βγάζουν και ήχους, μπορεί να αποτελέσουν εύκολα το μήλο της Έριδος μέσα στο σπίτι. Σαν αποτέλεσμα, θα πρέπει ο σκύλος να εκπαιδευτεί στο να μοιράζετε τα πράγματά του, κάτι το οποίο θα ωφελήσει σημαντικά τον χαρακτήρα του! Σε περίπτωση ισχυρής διεκδίκησης πραγμάτων από την μεριά του σκύλου, μην μου πανικοβληθείς, απλά συμβουλέψου κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει, ώστε να βοηθήσεις και εσύ με την σειρά σου τον σκύλο σου.

#2. Ο σκύλος σου δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ θέμα παχυσαρκίας

Μετά τους πρώτους δύσκολους μήνες της ζωής ενός παιδιού, έρχονται οι μήνες που και το παιδί θα κινείται περισσότερο και εσύ θα μπορείς να βγαίνεις βόλτες κρατώντας απ την μία το λουρί του σκύλου και με το άλλο χέρι να σπρώχνεις το καρότσι του μωρού. Αυτό τι σημαίνει αυτομάτως; Ότι μιας και θα πρέπει να βγαίνεις με το μωρό έξω, προφανώς θα το συνδιάζεις και με την βόλτα του σκύλου σου! Τέρμα τα «βαριέμαι να τον πάω βόλτα». Συνεπώς η άσκηση του τετράποδου φίλου σου θα αυξηθεί ή αν είσαι ήδη τυπικός, δεν πρόκειται να μειωθεί! Κάτω το πάχος σκύλου, ζήτω οι βόλτες! Μεταξύ μας, η χαρά της βόλτας γίνεται δίπλη όταν έχεις ταυτόχρονα και το σκύλοπαιδάκι σου και το μωρό σου. Κάνουν ωραίο θέαμα μαζί, πως να το κάνουμε δηλαδή;!

you-are-not-ready-for-a-baby-until-you-have-a-dog-friendly-birth-plan.jpg

#3. Ο σκύλος σου θα γίνει πιο κοινωνικός

Ανάγκα και θεοί πείθονται. Αυτό. Ο σκύλος σου θέλει δεν θέλει θα γίνει πιό κοινωνικός. Ο ερχομός του παιδιού στο σπίτι συνήθως ακουλουθείτε και από έναν (σεβαστό) αριθμό επισκέψεων από ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το νέο μέλος της οικογένειας. Αυτό με τι συνεπάγεται; Ότι προφανώς όλο και περισσότερος κόμος θα έρχεται σε επαφή με τον σκύλο σου, θα τον χαιδέυουν, θα ασχολούνται και μαζί του, ίσως φέρουν και κάποιο άλλο σκύλο μαζί τους. Να μην αναφέρω φυσικά ότι η μάνα και/ή πεθερά θα γίνουν «μόνιμοι» κάτοικοι του σπιτιού σου για τους πρώτους 3 μήνες. (Oh yes..) Για φαντάσου λοιπόν να έχεις έναν λίγο αντικοινωνικούλη σκύλο ή κάποιον βαρύ πεπόνι σε χαρακτήρα; Δειλά δειλά θα αρχίσει να χαίρεται που έρχεται σε επαφή ξαφνικά με κόσμο, βέβαια βάζεις και εσύ το χεράκι σου και δίνεις τις κατάλληλες οδηγίες στον κόσμο που έρχεται, όπως το να τον καλοπιάνουν με καμια λιχουδίτσα όταν μπαίνουν στο σπίτι κτλ. Επομένως με ένα σμπαρό δυο τριγώνια! Παρουσιάζεις το μωρό στον λαό και κοινωνικοποιείς ταυτόχρονα τον σκύλο σου. Φοβερό ε;

#4. Η ώρα του παιδιού θα γίνει και η ώρα του σκυλιού

Το ξέρεις και το αναμένεις ότι παιδί και σκύλος θα γίνουν συνέταιροι σε διάφορα «εγκλήματα». Αταξίες, ζαβολιές, καταστροφούλες, όλα θα τα μοιράζονται. Αυτό που θα απολαμβάνει όμως περισσότερο ο σκύλος σου είναι ότι θα έχει επιτέλους έναν συνέταιρο για ατελείωτο παιχνίδι! Με παιχνίδια ή χωρίς, με μπάλες, μπαλάκια και λαλάκια, ο σκύλος σου θα ευχαριστιέται παιχνίδι με το παιδί σου, μέσα και έξω από το σπίτι. Προφανώς και αναφέρομαι περισσότερο για την περίοδο όπου το παιδί σου θα φτάσει τα πρώτα του γενέθλια και θα αρχίσει να περπατάει. Εκεί ποιός τους πιάνει! Φυσικά δεν χρειάζεται να σου αναφέρω πόσο ευεργετικό είναι το παιχνίδι για τον σκύλο σου (και για το παιδί σου) τόσο για την υγεία του όσο και για την ψυχολογία του.

#5. Θα περνάς περισσότερες ώρες με τον σκύλο σου

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτοι μήνες με ένα μωρό στο σπίτι, σηματοδοτούν την αναδιάρθρωση του ωραρίου σου και πολύ περισσότερο των εξόδων σου, χρηματικών και αυτών που περιλαμβάνουν εσένα να βγαίνεις έξω για αέρα.. Αυτό όμως για τον σκύλο σου ίσως και να μην είναι τόσο κακό. Γιατί; Γιατί θα σε έχει μαζί του στο σπίτι να σε χαζεύει όλη μέρα βρε κουτό! Με το «όλη μέρα» ίσως να αναφέρομαι και για τις 24 ώρες που έχει η μέρα.. (Για τις πρώτες μέρες μιλάω. Ηρέμησε.) Αν δεν το γνωρίζεις, να σου πω ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τον σκύλο σου (μετά την βόλτα), από την επαφή του μαζί σου. Είσαι ο κόσμος του, σε αγαπάει απεριόριστα και με τον πιο ανιδιοτελή τρόπο και το να βρίσκεται διαρκώς μαζί σου είναι ότι πολυτιμότερο γι αυτόν. Μπορεί εσένα κατά τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό να καίγονται τα μπατζάκια σου από το άγχος, την κούραση, την αυπνία και αυτό το «δεν ξέρω τι κάνω» αλλά ο σκύλος σου ααααα θα βρίσκεται παντού μαζί σου μέσα στο σπίτι και θα σε ακολουθεί ίσως γιατί θα μυρίζεται τον πανικό σου και θα θέλει να σε καθησυχάσει. Εσύ μπορεί να είσαι σε ημίτρελη κατάσταση αλλά ο σκύλος σου θα περνάει ωραία! Δεν είναι φοβερό επιχείρημα αυτό;

#6. Γιατί δεν υπάρχει πιο γλύκο θέαμα από το σκυλί σου με το παιδί σου

Μια έρευνα να κάνεις στο διαδίκτυο με το όνομα «σκύλος και μωρό», θα βρεις τις πιο γλυκές, τις πιό αποθεωμένες σε λάικ και κοινοποιήσεις φωτογραφίες που μπορείς να φανταστείς. Μα υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από το μωρό σου κουρνιασμένο στην κοιλιά του σκύλου σου; Το προτέρημα για τον σκύλο σου εδώ είναι ότι γεμιζει με ακόμα περισσότερη αγάπη και δέσιμο η καρδιά του για σένα και για την οικογένειά σας αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, η ύψιστη χαρά πηγαίνει σε σένα που έχεις την τύχη να αντικρίζεις αυτό το θέαμα που σου προκαλεί συναισθηματικό ρίγος και είναι ικανό να σε κάνει να ξεχάσεις την όποια κούραση και αγωνία. Αν δεν με πιστεύεις κάνε ένα τεστ μόνος σου. Χάζεψε λίγο στο διαδίκτυο. Θα με θυμηθείς..

Από όποια πλευρά και να ερευνήσεις το θέμα της ανατροφής ενός παιδιού με έναν σκύλο ή το αντίστροφο, θα καταλάβεις ότι μόνο θετικές επιδράσεις έχει αυτή η συμβίωση και για τα δύο μέρη. Έτσι λοιπόν, έχοντας πλέον και την δική μου προσωπική εμπειρία επί του θέματος, θα ήθελα να σου προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνεις ένα παιδάκι για τον σκύλο σου ή να υιοθετήσεις ένα σκύλο για το παιδί σου! Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Μια όμορφη και δια βίου σχέση θα ανθίσει μπροστά στα μάτια σου η οποία θα γεμίσει την ζωή σου και θα ζεστάνει την καρδιά σου. Απόλαυσέ το. 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Newsletter

Social Networking

fb
tw