top-banner.jpg

5+1 λόγοι για να κάνεις ένα.. παιδί για το σκυλί σου!

dog_1_16.jpg

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι πήραν την σοβαρή απόφαση σε κάποια φάση της ζωής τους, να υιοθετήσουν έναν σκύλο, τότε μάλλον γνωρίζεις τους κόπους και τις δυσκολίες που έχει το μεγάλωμα ενός σωστού σκύλου που θα σε κάνει μελλοντικά, περήφανο στην κοινωνία! Γιατί ναι, αγαπημένε μου σκυλογονέα, άπαξ και αποκτήσεις τον πρώτο σου σκύλο, η ζωή σου αλλάζει προς το καλύτερο, απλά στην αρχή αυτό το καλύτερο, περιλαμβάνει δυσκολίες, πιθανά ξενύχτια, λερώματα και αταξίες! Όμως, οι δυσκολίες αυτές είναι αμελητέες αν αναλογιστούμε ότι ο ερχομός ενός σκύλου στην ζωή του ζευγαριού είναι μια από τις πιό όμορφες και συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει το ζευγάρι.

Θα ήθελα λοιπόν εγώ σήμερα να σου παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως παράλληλα με την ανατροφή του σκύλου σου, καλό θα ήταν να αναθρέψεις και ένα.. παιδί! Ναι ναι, καλά διάβασες. Ένα παιδί! Είμαι σίγουρη ότι όλο και κάπου έχεις διαβάσει κάποιο άρθρο που να αναφέρει τα προτερήματα και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει σε ένα παίδι το μεγάλωμα μαζί με έναν σκύλο. Ε ήρθε η ώρα να σου γράψω εγώ τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κοινή ανατροφή για τον σκύλο σου!  

#1. Το σκυλί σου θα μάθει να μοιράζεται

Το παιδί που θα έρθει, θα προσπαθήσει (και θα τα καταφέρει..) να διεκδικήσει όχι μόνο όλο τον χρόνο σου αλλά και οτιδήποτε υπάρχει μέσα στον χώρο σας. Ο σκύλος σου θα αναγκαστεί να μάθει ότι η προσοχή πλέον δεν θα έρχεται κατ’ αποκλειστικότητα σε αυτόν και ότι τα παιχνίδια του είναι κάτι που θα πρέπει να μοιράζετε με το παιδί και να μην έχει και πρόβλημα επ’ αυτού. Ποιό σπίτι κατάφερε ποτέ να διαχωρίσει πλήρως τα παιχνίδια του ενός με του άλλου; Ε; Ειδικά αυτά τα μαλακά που βγάζουν και ήχους, μπορεί να αποτελέσουν εύκολα το μήλο της Έριδος μέσα στο σπίτι. Σαν αποτέλεσμα, θα πρέπει ο σκύλος να εκπαιδευτεί στο να μοιράζετε τα πράγματά του, κάτι το οποίο θα ωφελήσει σημαντικά τον χαρακτήρα του! Σε περίπτωση ισχυρής διεκδίκησης πραγμάτων από την μεριά του σκύλου, μην μου πανικοβληθείς, απλά συμβουλέψου κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει, ώστε να βοηθήσεις και εσύ με την σειρά σου τον σκύλο σου.

#2. Ο σκύλος σου δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ θέμα παχυσαρκίας

Μετά τους πρώτους δύσκολους μήνες της ζωής ενός παιδιού, έρχονται οι μήνες που και το παιδί θα κινείται περισσότερο και εσύ θα μπορείς να βγαίνεις βόλτες κρατώντας απ την μία το λουρί του σκύλου και με το άλλο χέρι να σπρώχνεις το καρότσι του μωρού. Αυτό τι σημαίνει αυτομάτως; Ότι μιας και θα πρέπει να βγαίνεις με το μωρό έξω, προφανώς θα το συνδιάζεις και με την βόλτα του σκύλου σου! Τέρμα τα «βαριέμαι να τον πάω βόλτα». Συνεπώς η άσκηση του τετράποδου φίλου σου θα αυξηθεί ή αν είσαι ήδη τυπικός, δεν πρόκειται να μειωθεί! Κάτω το πάχος σκύλου, ζήτω οι βόλτες! Μεταξύ μας, η χαρά της βόλτας γίνεται δίπλη όταν έχεις ταυτόχρονα και το σκύλοπαιδάκι σου και το μωρό σου. Κάνουν ωραίο θέαμα μαζί, πως να το κάνουμε δηλαδή;!

you-are-not-ready-for-a-baby-until-you-have-a-dog-friendly-birth-plan.jpg

#3. Ο σκύλος σου θα γίνει πιο κοινωνικός

Ανάγκα και θεοί πείθονται. Αυτό. Ο σκύλος σου θέλει δεν θέλει θα γίνει πιό κοινωνικός. Ο ερχομός του παιδιού στο σπίτι συνήθως ακουλουθείτε και από έναν (σεβαστό) αριθμό επισκέψεων από ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το νέο μέλος της οικογένειας. Αυτό με τι συνεπάγεται; Ότι προφανώς όλο και περισσότερος κόμος θα έρχεται σε επαφή με τον σκύλο σου, θα τον χαιδέυουν, θα ασχολούνται και μαζί του, ίσως φέρουν και κάποιο άλλο σκύλο μαζί τους. Να μην αναφέρω φυσικά ότι η μάνα και/ή πεθερά θα γίνουν «μόνιμοι» κάτοικοι του σπιτιού σου για τους πρώτους 3 μήνες. (Oh yes..) Για φαντάσου λοιπόν να έχεις έναν λίγο αντικοινωνικούλη σκύλο ή κάποιον βαρύ πεπόνι σε χαρακτήρα; Δειλά δειλά θα αρχίσει να χαίρεται που έρχεται σε επαφή ξαφνικά με κόσμο, βέβαια βάζεις και εσύ το χεράκι σου και δίνεις τις κατάλληλες οδηγίες στον κόσμο που έρχεται, όπως το να τον καλοπιάνουν με καμια λιχουδίτσα όταν μπαίνουν στο σπίτι κτλ. Επομένως με ένα σμπαρό δυο τριγώνια! Παρουσιάζεις το μωρό στον λαό και κοινωνικοποιείς ταυτόχρονα τον σκύλο σου. Φοβερό ε;

#4. Η ώρα του παιδιού θα γίνει και η ώρα του σκυλιού

Το ξέρεις και το αναμένεις ότι παιδί και σκύλος θα γίνουν συνέταιροι σε διάφορα «εγκλήματα». Αταξίες, ζαβολιές, καταστροφούλες, όλα θα τα μοιράζονται. Αυτό που θα απολαμβάνει όμως περισσότερο ο σκύλος σου είναι ότι θα έχει επιτέλους έναν συνέταιρο για ατελείωτο παιχνίδι! Με παιχνίδια ή χωρίς, με μπάλες, μπαλάκια και λαλάκια, ο σκύλος σου θα ευχαριστιέται παιχνίδι με το παιδί σου, μέσα και έξω από το σπίτι. Προφανώς και αναφέρομαι περισσότερο για την περίοδο όπου το παιδί σου θα φτάσει τα πρώτα του γενέθλια και θα αρχίσει να περπατάει. Εκεί ποιός τους πιάνει! Φυσικά δεν χρειάζεται να σου αναφέρω πόσο ευεργετικό είναι το παιχνίδι για τον σκύλο σου (και για το παιδί σου) τόσο για την υγεία του όσο και για την ψυχολογία του.

#5. Θα περνάς περισσότερες ώρες με τον σκύλο σου

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτοι μήνες με ένα μωρό στο σπίτι, σηματοδοτούν την αναδιάρθρωση του ωραρίου σου και πολύ περισσότερο των εξόδων σου, χρηματικών και αυτών που περιλαμβάνουν εσένα να βγαίνεις έξω για αέρα.. Αυτό όμως για τον σκύλο σου ίσως και να μην είναι τόσο κακό. Γιατί; Γιατί θα σε έχει μαζί του στο σπίτι να σε χαζεύει όλη μέρα βρε κουτό! Με το «όλη μέρα» ίσως να αναφέρομαι και για τις 24 ώρες που έχει η μέρα.. (Για τις πρώτες μέρες μιλάω. Ηρέμησε.) Αν δεν το γνωρίζεις, να σου πω ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τον σκύλο σου (μετά την βόλτα), από την επαφή του μαζί σου. Είσαι ο κόσμος του, σε αγαπάει απεριόριστα και με τον πιο ανιδιοτελή τρόπο και το να βρίσκεται διαρκώς μαζί σου είναι ότι πολυτιμότερο γι αυτόν. Μπορεί εσένα κατά τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό να καίγονται τα μπατζάκια σου από το άγχος, την κούραση, την αυπνία και αυτό το «δεν ξέρω τι κάνω» αλλά ο σκύλος σου ααααα θα βρίσκεται παντού μαζί σου μέσα στο σπίτι και θα σε ακολουθεί ίσως γιατί θα μυρίζεται τον πανικό σου και θα θέλει να σε καθησυχάσει. Εσύ μπορεί να είσαι σε ημίτρελη κατάσταση αλλά ο σκύλος σου θα περνάει ωραία! Δεν είναι φοβερό επιχείρημα αυτό;

#6. Γιατί δεν υπάρχει πιο γλύκο θέαμα από το σκυλί σου με το παιδί σου

Μια έρευνα να κάνεις στο διαδίκτυο με το όνομα «σκύλος και μωρό», θα βρεις τις πιο γλυκές, τις πιό αποθεωμένες σε λάικ και κοινοποιήσεις φωτογραφίες που μπορείς να φανταστείς. Μα υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από το μωρό σου κουρνιασμένο στην κοιλιά του σκύλου σου; Το προτέρημα για τον σκύλο σου εδώ είναι ότι γεμιζει με ακόμα περισσότερη αγάπη και δέσιμο η καρδιά του για σένα και για την οικογένειά σας αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, η ύψιστη χαρά πηγαίνει σε σένα που έχεις την τύχη να αντικρίζεις αυτό το θέαμα που σου προκαλεί συναισθηματικό ρίγος και είναι ικανό να σε κάνει να ξεχάσεις την όποια κούραση και αγωνία. Αν δεν με πιστεύεις κάνε ένα τεστ μόνος σου. Χάζεψε λίγο στο διαδίκτυο. Θα με θυμηθείς..

Από όποια πλευρά και να ερευνήσεις το θέμα της ανατροφής ενός παιδιού με έναν σκύλο ή το αντίστροφο, θα καταλάβεις ότι μόνο θετικές επιδράσεις έχει αυτή η συμβίωση και για τα δύο μέρη. Έτσι λοιπόν, έχοντας πλέον και την δική μου προσωπική εμπειρία επί του θέματος, θα ήθελα να σου προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνεις ένα παιδάκι για τον σκύλο σου ή να υιοθετήσεις ένα σκύλο για το παιδί σου! Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Μια όμορφη και δια βίου σχέση θα ανθίσει μπροστά στα μάτια σου η οποία θα γεμίσει την ζωή σου και θα ζεστάνει την καρδιά σου. Απόλαυσέ το. 

Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw