top-banner.jpg

Οι 10 καλύτερες ράτσες για οικογένεια και παιδιά.

dog_1_12.jpg

Μήπως είσαι σε φάση να κάνεις οικογένεια? Μήπως έχεις αρχίσει να γλυκοβλέπεις τα μωρά των φίλων σου με τους οποίους πηγαίνεις για καφέ και παρατηρείς ότι το θέμα συζήτησης δεν είναι πια σε ποιο μαγαζί πήγαν χθες βράδυ αλλά τι ταινία είδαν στον καναπέ αφού έβαλαν το μικρό για ύπνο; Η κοπέλα σου πετάει υπονοούμενα; Έχεις κοπέλα; (Βασικό..)

Αν βρίσκεσαι κάπου εδώ γύρω τέλος πάντων, και ταυτόχρονα σκέφτεσαι να αποκτήσεις και έναν σκύλο, καθώς όλοι οι παιδοψυχολόγοι εκθειάζουν το πόσο καλό κάνει για ένα παιδί να μεγαλώσει με ένα κατοικίδιο, τότε για σένα γράφω αγαπημένε μου φίλε! Εδώ, εγώ θα σου λύσω τις απορίες και θα σου προτείνω κάποιες από τις δικές μου αγαπημένες ράτσες για οικογένεια.  

Αν ρωτήσεις κάποιον, σκυλογονέα κατά βάση, να σου πει ποια πιστεύει ότι είναι η καλύτερη ράτσα, θα ακούσεις πολλές απόψεις. Ο καθένας φυσικά πιστεύει ότι το δικό του αξιολάτρευτο τετραποδάκι είναι το καλύτερο απ’ όλα για σπίτι, για οικογένεια, για εργένη, για πολυάσχολο για όλα. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα είναι και λίγο υποκειμενικό. Γι αυτό λοιπόν σου παραθέτω την δική μου, υποκειμενική και με την όση εμπειρία έχω, λίστα από σκυλιά για σπίτι και χαρά! Α! Να σημειωθεί ότι η σειρά αναφοράς είναι τυχαία. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι το #1 είναι και το καλύτερο απ’ όλα! Για να μην μου μπερδευτείς στο λέω.

#1. Bulldog

m1rwpg8m_.jpg

Τα πιο όμορφα άσχημα σκυλιά όπως τα λέω! Είναι στιβαρότατης κατασκευής με χαμηλό κέντρο βάρους, συνεπώς ότι πρέπει για καταστάσεις πάλης στο έδαφος με απτόητα παιδάκια. Φιλικότατα και κοινωνικότατα με άλλα ζώα και σκυλιά, αρκεί να έχουν κοινωνικοποιηθεί φυσικά, αποτελούν μια ιδανική επιλογή για διαβίωση είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό σπίτι. Καλά, δεν παίρνουν και το βραβείο του πιο ενεργητικού σκύλου βέβαια, αλλά αυτό για σένα που θα έχεις δουλειά, παιδιά, σπίτι, υποχρεώσεις, μπορεί να αποτελεί και προτέρημα. Σωστά;

#2. Pit bull

lhkoedke.jpg

... ή αλλιώς τετράποδος έρωτας. Ναι ναι καλά διάβασες. Όλα τα είδη των pit bull είναι σκυλιά τα οποία μεγαλωμένα σωστά και με αγάπη όπως όλα τα ζώα γίνονται σκυλιά-μέλι. Ίσως πιο πολύ από άλλα σκυλιά καθώς παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία και δένονται τρομερά με τους ανθρώπους. Όχι δεν γεννιούνται δολοφόνοι. Ποτέ. Αυτό είναι καθαρά ανθρώπινη παρέμβαση (ηλιθιότητα). Έχουν άπλετη ενέργεια και πολύ όρεξη για παιχνίδια, αγκαλιές και φιλιά! Αν είναι ιδανικά για οικογένεια; 10000% ναι.

#3. Newfoundland

h09twwr7.jpg

Ξέρω δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην χώρα μας. Όμως δεν γίνεται να μην σου τα αναφέρω καθώς κερδίζουν επάξια τον τίτλο του «αγαθού γίγαντα» καθώς γίνονται από ένστικτο μια πολύ προστατευτική νταντά για τα παιδιά σου. Είναι ήρεμα, στοργικά και πολύ υπομονετικά. Σαν την «μητέρα Τερέζα» των σκύλων ένα πράγμα! Μην τα φοβηθείς λόγω του τεράστιου όγκου τους, και μην νομίζεις ότι θέλουν να ζουν έξω. Όχι βέβαια, αυτό το σκυλί έχει τόση αγάπη να σου δώσει που πίστεψέ με θα πεις χαλάλι και τα σάλια του και την λίγη (σχετικό αυτό) τρίχα που βγάζει. Αποτελούν λοιπόν μια εξαιρετική επιλογή για σένα υποψήφιε πατέρα ή μητέρα.

#4. German Shepherd

loawza0a.jpg

Γι αυτή την κατηγορία σκύλων, κάποιοι θα ανασηκώσουν το φρύδι τους (περισσότερο ίσως και απ’ ότι το έκαναν για το pit bull). Όμως δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα βάλω μέσα στην λίστα καθώς μεγάλωσα με ένα πανέμορφο γερμανικό ποιμενικό από παιδάκι. Όπως φαντάζεσαι, τους έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Τι να αναλύσω? Ότι είναι εξαιρετικά, από άποψη χαρακτήρα, σκυλιά? Ότι εκπαιδεύονται άψογα; Ότι δένονται και προστατεύουν μέχρις εσχάτων όλη την οικογένειά τους καθώς και τον χώρο τους? Ότι δεν τα πειράζει να κοιμούνται και ένα άτακτο παιδάκι να τους χώνει αποξηραμένα φύλλα πάνω στα ούλα (ουπς!)? Ε λοιπόν τα γερμανικά ποιμενικά είναι όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα. Άκουσε με και θα με θυμηθείς.

#5. Collie

de0xqg0w.jpg

Τα σκυλιά αυτά έγιναν διάσημα λόγω της Λάσσι. Τουλάχιστον εγώ, μέχρι ντροπιαστικά μεγάλης ηλικίας, νόμιζα ότι όλα αυτά τα τετράποδα με το υπέροχο φουντωτό τρίχωμα άνηκαν στην φυλή της.. Lassie! Αστείο? Και όμως. Αρχικά αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν για να βοηθούν στον έλεγχο των κοπαδιών των ζώων. Όμως όταν είδαν πόσο καλό και εύκολα εκπαιδεύσιμο χαρακτήρα είχαν, τότε τα εκτίμησαν πραγματικά. Ευγενικά με αριστοκρατική εμφάνιση, δένονται με την οικογένεια τους και βοηθούν ευχαρίστως στο… μάζεμα των παιδιών. Επομένως ποιος στην χάρη σου, θα έχεις και έναν χωροφύλακα για όποιο παιδάκι πάει να ξεφύγει από το.. κοπάδι! Λίγο φροντίδα απλά θέλουν όσο αναφορά το τρίχωμά τους, το οποίο είναι μακρύ και πλούσιο. Το έχεις νομίζω.

#6. Dogue de Bordeaux

a0d6kzry.jpg

Αυτά τα γαλλάκια λοιπόν πολύ μου αρέσουν. Ως συνήθως είναι μάλλον μεγάλα έως πολύ μεγάλα σε μέγεθος αλλά με αθώα παιδικά μάτια και ψυχή. Έχουν ένα θέμα με τα σάλια αλλά ποιος νοιάζεται μωρέ όταν βλέπεις ένα τόσο ήρεμο και τρυφερό σκυλί να σε κοιτάει και να λιώνει? Αγαπησιάρικα και τρυφερά εκ φύσεως και προστατευτικά ως προς τα παιδιά της οικογένειας, θα έλεγα ότι αποτελούν και αυτά μια έκτακτη επιλογή για οικογένεια.

#7. Irish Setter

0o9sfshe.jpg

Τα Σέττερ. Αυτά τα λατρεμένα και δυστυχώς όμως πολυπαθημένα σκυλιά λόγω της επιλογής τους από κυνηγούς. Πόσο στράφι πάνε στα χέρια λάθος ανθρώπων! Είναι υπέροχα με παιδιά καθώς είναι πολύ ενεργητικά και έχουν πάντα όρεξη για παιχνίδι. Συνεπώς το παιδί σου θα έχει σίγουρα έναν αχώριστο φίλο για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού. Επέλεξέ το και δεν θα το μετανιώσεις.

#8. Vizsla

wku1sncd.jpg

Άλλο ένα διάσημο σκυλί για κυνήγι, καταλήγει στην δική μου λίστα. Σας ξαφνιάζω? Δεν πειράζει. Αυτά τα σκυλιά μας ήρθαν από την Ουγγαρία και μας τρέλαναν. Είναι πιστά, ήσυχα μέσα στο σπίτι και πολύ τρυφερά. Έχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας οπότε είναι μια ότι πρέπει επιλογή αν κάνεις κανένα αεικίνητο διαβολάκι αγαπημένε μου υποψήφιε σκυλογονέα και γονέα καθώς θα τα βγάζεις όλα μαζί βόλτα!  Εκπαιδεύονται εύκολα, συνεπώς δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα μαζί τους.

#9. Labrador και Golden Retrievers

yl7q16vz.jpg

Η Ριτριβερομανία καλά κρατεί και στην Ελλάδα. Νομίζω αυτές οι δύο ράτσες δεν θέλουν συστάσεις. Σίγουρα κάποιος γνωστός/φίλος/συγγενής έχει από ένα επομένως τα γνωρίζεις ήδη. Παιχνιδιάρικα, χαρούμενα με ευγενική ψυχή, θα σε κάνουν να θέλεις να παίζεις μαζί τους μέχρι τελικής πτώσης. Ότι πρέπει για να κουράσεις τον μικρό σου μπόμπιρα δηλαδή!

#10. Mixed Breed (Τα γνωστά μας ημιαιμάκια)

8sy6t7q1.jpg

Νόμιζες ότι θα τα άφηνα απ’ έξω; Δεν είσαι με τα καλά σου μου φαίνεται. Τα αγαπημένα ποικιλόαιμα σκυλαράκια μας αποτελούν μια εξίσου απίθανη επιλογή για οικογένεια. Όπως θα έχεις παρατηρήσει ήδη στην λίστα από πάνω, έχω μια ροπή προς τις μεγαλόσωμες φυλές. Συνεπώς ένα μεσαίο προς μεγαλόσωμο ημιαιμάκι θα ήταν ιδανικό, κατ’ εμέ, για μια οικογένεια με παιδιά. Συνήθως παρατηρείται ότι τα υιοθετημένα και σωσμένα σκυλιά από το δρόμο, βγάζουν μια μορφή ευγνωμοσύνης προς τους κηδεμόνες τους και αναπτύσσουν περίσσια λατρεία προς αυτούς. Επίσης, σκέψου τι τρομερό παράδειγμα και μάθημα θα δώσεις στο μικρό σου όταν θα του εξηγήσεις ότι το σκυλάκι-συντροφάκι του είναι υιοθετημένο και όχι αγορασμένο! Πόσο μπροστά θα είσαι σαν γονιός και τι σπουδαίο μάθημα φιλοζωίας θα του δώσεις! Άρα είναι να το σκέφτεσαι;

Αυτή λοιπόν ήταν η τοπ 10 λίστα μου με αγαπημένες ράτσες για οικογένεια, παιδιά και γενικώς αυτό το όμορφο επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου. Όποια επιλογή και αν κάνεις, να είσαι πάνω απ όλα σίγουρος ότι έχεις τον απαραίτητο χρόνο για τον σκύλο σου διότι με τον ερχομό ενός παιδιού τα πράγματα, ο χρόνος και οι προτεραιότητες θα αλλάξουν. Επομένως μην μου γίνεις σαν τους γραφικούς που επειδή έκαναν ένα παιδί, άρχισαν να παραμελούν το προϋπάρχον τετράποδο παιδί τους! Εν έτη 2015 και μετά από τόσα άρθρα, θέλω να πιστεύω ότι έχεις καταλάβει κάποια πράγματα πλέον. Η ζωή σου θα τα χωράει όλα, όρεξη και διάθεση να έχεις! Καλή επιλογή!

 

 

 

 

 

 
 

 

 
Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw