top-banner.jpg

Οι 10 εντολές ενός σωστού σκυλογονέα!

dog_new.jpg

Η θρησκεία μας λέει ότι μία ωραία ημέρα ο Θεός αποφάσισε να δώσει τις 10 Εντολές στον Μωυσή. Έτσι λοιπόν η ωραία ημέρα σκοτείνιασε ξαφνικά και ο ουρανός γέμισε αστραπές και βροντές. Ο Μωυσής αποφάσισε να ανέβει στο όρος Σινά να δει τι συμβαίνει. Εκεί παρέλαβε από τον Θεό τις 10 Εντολές γραμμένες σε δύο πέτρινες πλάκες. (Ήμουν καλή στα θρηκευτικά. Ναι.) Οι εντολές αυτές αποτέλεσαν, για όλα τα χρόνια έκτοτε, τη βάση ενός ολόκληρου κώδικα ηθικής και θρησκείας για τους ανθρώπους.

Θα μου πεις αγαπημένε μου σκυλογονέα (και μη) τι δουλειά έχω να σου κάνω μάθημα θρησκευτικών τώρα ε? Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία δουλειά. Όμως, με αφορμή αυτούς τους 10 βασικούς, άγραφους και γραμμένους νόμους τους οποίους προσπαθούν (πάνω κάτω) να τηρούν οι άνθρωποι, θα ήθελα να σου γράψω και εγώ τον δικό μου δεκάλογο για να είσαι ένας σωστός και ενάρετος σκυλογονέας. Πριν με κράξεις, να σου πω ότι Θεός δεν είμαι και πως αυτά που θα διαβάσεις είναι απλά κάποιες προτροπές σύμφωνα με τα δικά μου μέτρα και σταθμά, που λέμε.

dog_1.jpg

#1. Ουκ αποκτήσεις σκύλο «ελαφρά τη καρδία»

Κοινώς, σε παρακαλώ σκέψου καλά και πολύ όλα όσο συνεπάγεται η απόκτηση ενός σκύλου. Οι ευθύνες απέναντι στον σκύλο σου θα είναι αρκετές και θα πρέπει να είσαι σε θέση να τις αναλάβεις για όλα τα χρόνια που θα ζήσει ο σκύλος δίπλα σου. Εξάλλου, τα έχουμε πει, κάρτες αλλαγής ή επιστροφές σκύλων ΔΕΝ νοούνται.

#2. Ουκ αγοράσεις σκύλο από βιτρίνες μαγαζιών, αγγελίες από ανώνυμους ιδιώτες και υπαίθρια παζάρια

Για όνομα του Θεού, θα ήθελα να σε παρακαλέσω (μάλλον για χιλιοστή φορά) να μην αγοράζεις ζώα από τα παραπάνω μέρη. Το εμπόριο ζώων πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Τα σκυλιά και τα γατιά είναι υπεράριθμα στην χώρα μας. Δεν έχουμε ανάγκη και από άλλες εισαγωγές ζώων. Οι παράνομοι εκτροφείς ζουν και βασιλεύουν, μην τους σπονσοράρεις κιόλας! Αν θέλεις ράτσα, εμπιστεύσου μόνο νόμιμους και σωστούς εκτροφείς ζώων. Αν θέλεις φάτσα, σε παρακαλώ υιοθέτησε μια ψυχή που έχει ανάγκη. Και είναι πολλές εκεί έξω. Δυστυχώς.

dog_41.jpg

#3. Ουκ εγκαταλείψεις σκύλο. Ποτέ. Των. Ποτών.

Η ζωή ενός σκύλου διαρκεί κατά μέσο όρο από 9 έως 15 χρόνια. Για όλα αυτά τα χρόνια, ο σκύλος θα εξαρτάται απολύτως από εσένα για την τροφή του, το νερό του και όλες τις ανάγκες του. Αν τον παρατήσεις γιατί χρεοκόπησες, γέννησες, μετακόμισες, κουράστηκες, γέρασες, μετάνιωσες.. τότε είναι σαν να τον καταδικάζεις σε θάνατο. Πρώτα ψυχικό και μετά μάλλον και σωματικό. Τελεία και παύλα. Ειδικά δε όταν ο σκύλος σου γεράσει, φρόντισέ τον με τριπλάσια τρυφερότητα. Γιατί είναι το συντροφάκι σου τόσα χρόνια και η αφοσίωση του σε σένα ήταν αδιάκοπη. Αυτός δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ. Μην το κάνεις ούτε εσύ επειδή γέρασε. Δεν χωράει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Sorry.

#4. Ου παραιτηθείς από σκύλο

Δώσε χρόνο στον σκύλο σου να καταλάβει τους κανόνες που προσπαθείς να του μάθεις. Μην τραβάς τα μαλλιά σου επειδή ακόμα σου λερώνει που και που μέσα στο σπίτι. Μην τον απομονώνεις στην ταράτσα επειδή δεν μπορείς να του μάθεις πώς να φέρεται μέσα στο σπίτι. Δείξε κατανόηση και έχε υπομονή. Τα σκυλιά δεν μιλάνε την γλώσσα μας. Θέλουν χρόνο, επαναλήψεις ασκήσεων και μια σωστή ρουτίνα για να μάθουν πράγματα. Απευθύνσου σε έναν ειδικό για να σε βοηθήσει αν δεις τα σκούρα, αλλά μην απελπιστείς ή παραιτηθείς από τον σκύλο σου.

dog_2.jpg

#5. Ου χτυπήσεις σκύλο. (ή αλλιώς «που να σου κοπεί απ’ την ρίζα»)

Έλεγα ότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, αλλά μετά θυμήθηκα ένα περιστατικό που είχα αναλάβει πριν λίγο καιρό και που δοκίμασε πολύ την αυτοσυγκράτησή μου και την ψυχραιμία μου. Ένας κύριος με πήρε τηλέφωνο και ζήτησε την βοήθεια μου γιατί του επιτέθηκε ο σκύλος του. Παραξενεύτηκα αρχικά μέχρι που μου είπε ότι του επιτέθηκε γιατί επανειλημμένως τον είχε χτυπήσει.. αφού έτσι νόμιζε ότι μαθαίνουν (…) και η φορά που του επιτέθηκε ο σκύλος του ήταν γιατί πήρε ένα φτυάρι και τον χτύπησε. Χρειάζεται να σου σχολιάσω;

#6. Δώσε στον σκύλο σου την απαραίτητη κοινωνικοποίηση. Από νωρίς.

Ναι, και όμως, βάζω και την κοινωνικοποίηση μέσα στις εντολές. Φαντάσου δηλαδή πόσο σημαντική είναι! Αν δεν θέλεις να έχεις έναν σκύλο που να δείχνει τα σαγόνια του καρχαρία κάθε τρεις και λίγο, φρόντισε να τον κοινωνικοποιήσεις από μικρό με ανθρώπους, παιδάκια, μηχανάκια, αμάξια, κόσμο και κοσμάκη καθώς και με άλλα σκυλιά όλων των ηλικιών. Ένας σκύλος-πρόβατο είναι πολύ καλύτερος μια κινητή φονική μηχανή. Προφανώς.

#7. Ου δέσεις και απομονώσεις σκύλο.

Αχ αυτό το δέσιμο.. Ραγίζει η καρδιά μου όταν περνάω από σπίτια και βλέπω μέσα αιωνίως δεμένα σκυλιά, ξεχασμένα, να γαυγίζουν φυσικά ασταμάτητα, καθώς δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο, παρά μόνο μέχρι εκεί που φτάνει η αλυσίδα τους. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα σκυλιά-ζαρντινιέρες σε ταράτσες και μπαλκόνια τα οποία περνούν όλη την μέρα τους εκεί ανάμεσα στα περιττώματά τους και κοιτώντας πάντα τον κόσμο από μακριά. Γιατί αυτά στην ουσία δεν ζουν. Δεν αξίζει μια τέτοια ζωή για έναν σκύλο. Καλύτερα να μην τον πάρεις ποτέ.

dog_5.jpg

#8. Ουκ ενοχλείς τους συνανθρώπους σου εξαιτίας του σκύλου σου.  

Για να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, υπάρχουν πολλοί ανεύθυνοι σκυλογονείς. Δύο είναι κατ’ εμέ τα δείγματα ενός τέτοιου κηδεμόνα. Πρώτον, να μην μαζεύεις τα περιττώματα του σκύλου σου. Εσύ που δεν τα μαζεύεις να ξέρεις ότι δίνεις πάτημα στους ανώμαλους αυτής της χώρας να βάζουν φόλες γιατί τους λερώνουν το πεζοδρόμιο κάτι «βρωμόσκυλα». Που μπορεί να μην είναι της γειτονιάς, αλλά το δικό σου που το άφησες και να τα κάνει εκεί που δεν έπρεπε και δεν τα μάζεψες και από πάνω! Το ίδιο πάτημα όμως, δίνεις και εσύ που αφήνεις ατελείωτες ώρες μόνο του το σκύλο σου έξω στην αυλή ή στο μπαλκόνι, με αποτέλεσμα να κουρελιάζει τα νεύρα των γειτόνων με τα γαυγίσματα του. Οφείλεις να τηρείς τις ώρες, έστω, κοινής ησυχίας και να μην τον αφήνεις μόνο του έξω τόσες ώρες. Μάθε τον να ζει μέσα στο σπίτι όπου θα γαυγίζει λιγότερο λόγω απουσίας των ερεθισμάτων του εξωτερικού περιβάλλοντος.

#9. Δίδαξε στα παιδιά σου την φιλοζωία.

Μάθε τους να αγαπούν όλα τα ζώα. Να μην τα φοβούνται, να κατανοούν ότι είναι αθώα πλάσματα το οποία έχουν ανάγκη την φροντίδα μας και την προστασία μας. Βοήθησε τα παιδιά σου να καταλάβουν ότι τα σκυλιά δεν είναι βρώμικα ούτε κουβαλάνε αρρώστιες και ούτε τρώνε παιδιά αν δεν φάνε αυτά το φαγητό τους.. (Αχ κάποιες μαμάδες τι κάνετε..) Μύησέ τα στον κόσμο της φιλοζωίας από νωρίς. Δίδαξέ τους τον σεβασμό προς όλα τα πλάσματα της φύσης και βάλε και εσύ το χέρι σου κατ’ αυτόν τον τρόπο ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για όλα τα ζώα. Χρειαζόμαστε αυτό το καλύτερο αύριο γιατί τα περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης, δυστυχώς, αποτελούν ακόμα ένα υπαρκτό πρόβλημα στην χώρα μας.

#10. Δείχνε στον σκύλο σου την αγάπη σου κάθε μέρα σαν να ναι η τελευταία του!

Ναι! Τόσο πολύ θέλω να τον αγαπάς. Γιατί τόση αγάπη του αξίζει. Ακόμα και το πιο τρελό, ανυπάκουο, αεικίνητο, σε βαθμό που σε τρελαίνει, σκυλί, αξίζει την άνευ όρων αγάπη σου. Θα ήθελα να ξέρεις ότι ένας σκύλος κουβαλάει τον ίδιο βαθμό αθωότητας με ένα μωρό. Ειδικά σε νεαρή ηλικία που δεν έχουν προλάβει ακόμα τραυματικές εμπειρίες και δικά σου λάθη (να τα λέμε και αυτά) να τον στιγματίσουν, ένας σκύλος είναι παντελώς αθώος χωρίς ίχνος κακοβουλίας μέσα του. Επομένως πες μου ένα λόγο για να μην τον αγαπήσεις όπως αγαπάς τα μέλη της οικογένειάς σου. Εξάλλου, μέλος της ίδια οικογένειας είναι και αυτός. Ή μάλλον, έτσι θα ήθελα να τον βλέπεις.

Συμφωνείς δεν συμφωνείς, για μένα αυτός είναι ένας βασικός δεκάλογος που θα ήθελα όλοι οι σκυλογονείς να τηρούν. Ελπίζω ότι θα έρθει κάποτε η μέρα όπου βάση αυτού του δεκάλογου, πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει για τις ζωές των ζώων και ειδικότερα των σκύλων. Βάλε και εσύ το χεράκι σου όμως! Πίστευε, αγάπα, βοήθα!
Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw