top-banner.jpg

Μην αγαπάς τα ζώα αν...

dog_1_10.jpg
Θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Μην αγαπάς τα ζώα αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις ευθύνες και τις ανάγκες τους. Η φιλοζωία δεν είναι για όλους. Φιλοζωία σημαίνει αποφασίζω να βοηθήσω ενεργά και το φτάνω ως τέλους. Η φιλοζωία δεν είναι μόδα, δεν είναι απλά μια τάση, είναι μια μεγάλη ευθύνη και δεν είναι για όσους δεν έχουν γερό στομάχι και δεν είναι διατεθειμένοι να ξεβολευτούν λίγο από την ρουτίνα τους και να δουν τα πράγματα λίγο αλλιώς. Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τι εννοώ παρακάτω και σου ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων αν σε τσούξουν λίγο αυτά που θα διαβάσεις. Ίσως με συμπαθείς λιγότερο στο τέλος του άρθρου, αλλά δεν πειράζει. Αξίζει να διαβάσεις πέντε αράδες που θα σε προβληματίσουν.

ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ. ΠΡΑΞΕΙΣ. ΟΧΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ.

Μην αγαπάς τα ζώα αν...

#1. Σ’ αρέσει μόνο το δικό σου κατοικίδιο.

x5xddc2j.jpg

Βρίσκεις ότι η ράτσα του είναι μοναδική, υπέροχη, η καλύτερη απ’ όλες και θέλεις να έχεις απογόνους του οπωσδήποτε! Γνωρίζεις με απόλυτη σιγουριά ότι ο χαρακτήρας των κουταβιών θα είναι ίδιος με αυτόν του υπέροχου δικού σου σκύλου. Ακούς για στείρωση και φρίττεις διότι ένας τόσο φανταστικός σκύλος, δεν γίνεται να μην νιώσει την χαρά (την ποιά?) του έρωτος και της μητρότητας/πατρότητας. Φυσικά και ξέρεις ήδη (ρίχνεις και τα χαρτιά?) πόσα κουτάβια θα παραχθούν και που ακριβώς θα δοθούν. Φυσικά.. Δεν έχεις σκεφτεί καν το γεγονός ότι στην χώρα μας έχουμε τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων γιατί τα δικά σου.. δεν θα είναι αδέσποτα, απλά θα παρθούν από οικογένειες που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν από κάποιο καταφύγιο. Ε εντάξει, εσύ θα σώσεις τα αδέσποτα? Δεν σε απασχολεί καμία άλλη ράτσα, πόσο μάλλον φάτσα. Η λέξη ημίαιμο για σένα σημαίνει μπάσταρδο ή κοπρίτης και αυτά τα σκυλιά «ξέρουν να ζουν μωρέ στον δρόμο». Εσύ αγαπημένε μου σκυλογονέα, μην αγαπάς τα ζώα γιατί μακροπρόθεσμα δεν τα ωφελείς. Ούτε αυτά, ούτε εμάς.

#2. Αγαπάς τους σκύλους αλλά μισείς τις γάτες.Α εσένα ειδικά σκυλοπατέρα ή σκυλομητέρα, σε συναντώ συχνά! Οι γάτες για σένα είναι ίου! Κάτι σαν κατσαρίδες ένα πράγμα. Τις έχεις βαφτίσει, σατανικές, μοχθηρές και επικίνδυνες με σκοπό να αιτιολογήσεις την αναίτια αντιπάθειά σου προς αυτές. Βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα και όταν συναντάς μια γάτα, είτε διασκεδάζεις με το να την τρομάζεις λέγοντας στον σκύλο σου «πάρτην!» είτε απλά αλλάζεις πεζοδρόμιο, μην τυχόν και κολλήσει κανένα μικρόβιο ο σκύλος σου. Ποσώς σε ενδιαφέρει αν συναντήσεις μια γάτα άρρωστη, χτυπημένη ή κανένα μωρό γατάκι παρατημένο ή πεταμένο στα σκουπίδια. Γάτες είναι, εφτάψυχες είναι, θα τα καταφέρουν. Αλλά και να μην τα καταφέρουν, δεν πειράζει, μια γάτα λιγότερη σε αυτόν τον κόσμο.
Αυτό, όπως αρκετά κυνικά σου περιέγραψα, το ομολογώ, δεν ονομάζεται αγάπη προς τα ζώα. Συνεπώς, ούτε φιλοζωία.

#3. Η αγάπη σου εκδηλώνεται μέχρι μερικά γούτσου-γούτσου στο μαλτεζάκι της φίλης σου.Σε βάφτισα θηλυκού γένους γιατί ταιριάζει με τα περισσότερα παραδείγματα που έχω στο μυαλό μου. Αυτό δεν πάει να πει βέβαια ότι δεν ισχύει και για εσένα αρσενικέ φίλε μου. Η «αγάπη» σου προς τα ζώα είναι αυτό ακριβώς που σου περιέγραψα στην αρχική φράση συν μερικά «άχου το μωρέ» για διερχόμενα μικρόσωμα σκυλιά, κουτάβια ή μωρά γατιά και κουνέλια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο σου. Δεν έχεις ιδέα από σκυλιά γατιά ή πτηνά απλά σου φαίνονται γλυκούλια. Δεν είσαι σκυλομητέρα και πιθανόν να μην γίνεις ποτέ αφού «πάντα ήθελες» και θα θέλεις ένα, αλλά φοβάσαι, δεν προλαβαίνεις και δεν ξέρεις. Γενικώς.

Αν σε ρωτήσουν ποτέ αν αγαπάς τα ζώα, μην απαντήσεις ναι, γιατί και οι δύο μας ξέρουμε ότι δεν ισχύει. Πες απλά ότι τα βρίσκεις χαριτωμένα. Μέχρι εκεί. Γιατί εσύ ειδικά αν ποτέ αποκτήσεις ένα κατοικίδιο, οι πιθανότητες λένε ότι οι ευθύνες ενός ζώου θα σε βγάλουν απότομα από το ροζ σύννεφο σου και η κατάληξη του ζώου θα είναι στα αζήτητα ή στα χέρια κάποιου, κάπως, κάπου..

#4. Θέλεις να βοηθήσεις ένα ζώο σε ανάγκη αλλά μέχρι εκεί που σε βολεύει.

rc097qk1.jpg

Βλέπεις μια κακοποίηση/παραμέληση/εγκατάλειψη ζώου και θέλεις (αρχικά) να κάνεις κάτι. Και κάνεις. Παίρνεις τηλέφωνο ή στέλνεις μήνυμα σε όποια φιλοζωική βρεις πρώτη. Σαν πρώτο βήμα, συμφωνώ. Όμως αυτό που θα ήθελα να τονίσω για πολλοστή φόρα είναι ότι η «φιλοζωική» που πήρες τηλέφωνο δεν είναι κρατικός οργανισμός, δεν απαρτίζεται από υπαλλήλους επί πληρωμή και δεν έχει συνήθως καταφύγιο ή κυνοκομείο. Θες να σου πω κάτι που θα σε ξαφνιάσει? Η φιλοζωική λοιπόν αυτή που πήρες τηλέφωνο αποτελείται από μια χούφτα εθελοντές, δηλαδή απλούς ανθρώπους σαν εσένα που έχουν δουλειά, υποχρεώσεις, παιδιά, σκυλιά και απλά παράλληλα ξεβολεύονται στον ελεύθερό τους χρόνο και βοηθάνε σε εκστρατείες μαζικών στειρώσεων αδέσποτων, φιλοξενούν σκυλιά προς υιοθεσία και παλεύουν να ενημερώνουν και να συμβουλεύουν τον κόσμο ως προς το τι να κάνουν σε περιπτώσεις σαν αυτή που βρήκες εσύ! Όσο και να αναρωτιέσαι «μα και ποιος θα έρθει να μαζέψει το αδέσποτο που βρήκα?» η απάντηση παραμένει η ίδια. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να το φιλοξενήσεις εσύ. Ένας σύλλογος μπορεί να σε βοηθήσει οικονομικά με εμβολιασμό, στείρωση και διάφορα πρώτα έξοδα αλλά (επειδή είμαι εθελόντρια) γνωρίζω ότι δεν υπάρχει χώρος περισυλλογής αδέσποτων. Επομένως θέλω να ξέρεις εσύ που αγαπάς τα ζώα ότι αν αποφασίσεις να βοηθήσεις μια ψυχή, να είσαι προετοιμασμένος να το πας μέχρι τέλους. Να φιλοξενήσεις, να προωθήσεις και να βοηθήσεις έμπρακτα ώστε να βρεθεί ένα καλό σπίτι για το τετραποδάκι που μάζεψες. Ημίμετρα δεν υπάρχουν.

#5. Δεν μπορείς να τηρείς απαραίτητους κανόνες ευζωίας.

c63gsyxr.jpg

Αν πιστεύεις ότι το να έχεις ένα ζώο ή πολλά, ξεχασμένο σε μπαλκόνια, ταράτσες και αυλές όλη μέρα, με ελάχιστες βόλτες και ελάχιστη ασχολία, σημαίνει αγαπώ τα ζώα, τότε φίλε μου έχω να σου πω ότι και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζεις! Τα ζώα που επιλέγουμε να εντάξουμε στην οικογένειά μας είναι απολύτως και παντοτινά εξαρτημένα από εμάς. Ο σκύλος, η γάτα αλλά και οποιοδήποτε άλλο ζώο επιλέξεις θα εξαρτώνται από εσένα για τροφή, προστασία και αγάπη. Ειδικότερα ο σκύλος, είναι ένα πλάσμα το οποίο δεν αντέχει χωρίς την ανθρώπινη επαφή! Σκυλιά παραμελημένα γίνονται αναπόφευκτα σκυλιά δυστυχισμένα. Έχεις ευθύνη απέναντι στον σκύλο σου. Αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτή την ευθύνη τότε άστο καλύτερα, μην κάνεις καν την αρχή. Αγαπώ σημαίνει φροντίζω. Με όλα όσα περιλαμβάνει το φροντίζω. Ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει.

Αν ακόμα πιστεύεις ότι αγαπάς πραγματικά τα ζώα, τότε χαίρομαι πολύ γιατί σημαίνει ότι συμφωνείς με όλα τα παραπάνω και λογικά οι πράξεις σου το αποδεικνύουν. Εσύ που προβληματίστηκες και δεν είσαι πια τόσο σίγουρος, θα ήθελα να σου πω να μην νιώθεις άσχημα. Η φιλοζωία και η αγάπη προς τα ζώα δεν είναι για όλους.

Τα ζώα έχουν ανάγκη από αληθινές πράξεις αγάπης. Πράξεις. Όχι προθέσεις. Από εμάς εξαρτώνται και θα εξαρτώνται για πάντα. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, αλλά μπορεί να αλλάξει η δική σου αντίληψη ως προς τον ιδέα «αγαπώ τα ζώα». Δεν συμφωνείς;

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw