top-banner.jpg

Ο σκύλος δεν έρχεται με κάρτα αλλαγής!

dog_1_9.jpg
Ποιος δεν θα ενθουσιαζόταν αν έβλεπε μία μπεζ χνουδόμπαλα με έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο να βγαίνει μέσα από ένα κουτί δώρου; Ποιος δεν θα άρχιζε τα «Αχου τοοοοοο» και «Τι γλυκόοοοο» (ειδικά εμείς οι γυναίκες που παθαίνουμε και αυτό το μητρικό σύνδρομο με τα κουτάβια..) Κανείς. Ποτέ. Το θέαμα ενός κουταβιού Labrador εξάλλου, συγκίνησε τόσους καταναλωτές γνωστής εταιρίας χαρτιού υγείας.. μην μου πεις ότι δεν είσαι και εσύ μέσα σε αυτούς!

Όμως αγαπημένε μου σκυλογονέα ή εσύ προβληματισμένε φίλε που σκέφτεσαι να κάνεις ένα δώρο στην καλή σου ή στην γιαγιά σου, πρέπει να γνωρίζεις τους λόγους για τους οποίους δεν θα ήθελα να κάνεις δώρο έναν σκύλο. Τα σκυλιά είναι νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα αυτού του πλανήτη, ο οποίος δεν μας ανήκει. Κάρτα αλλαγής μπαίνει σε ένα πουλόβερ, ναι. Αλλά σε έναν σκύλο όχι. Γι αυτό τον λόγο θα ήθελα να σου παραθέσω τους λόγους για τους οποίους βρίσκω την ιδέα ενός σκύλου σαν δώρο, φρικτή. 

#1. Ο σκύλος είναι μια δεσμευτική απόφαση ζωής

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι τόσο σοβαρή όσο και αυτή του να κάνεις παιδιά. Όσο βαρύγδουπη και τραβηγμένη να σου φαίνεται αυτή η δήλωση, είναι πέρα ως πέρα αληθινή. Τα παιδιά τουλάχιστον, σε κάποια φάση ενηλικιώνονται και ανεξαρτητοποιούνται. Οι σκύλοι ναι μεν ενηλικιώνονται αλλά δεν ανεξαρτητοποιούνται ποτέ. Είναι απόλυτα εξαρτημένοι από εμάς για την τροφή τους, το νερό τους, τις βόλτες τους και χρειάζονται την προσοχή μας, τα χάδια μας και την προστασία μας για όσο καιρό ζήσουν.


Όπως με τα παιδιά δεν μπορείς να αλλάξεις γνώμη μετά από την “απόκτησή” τους , το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το τετραποδάκι σου είτε είναι σκύλος, γάτα ή χελώνα. Είναι απαράδεκτο ότι εν έτη 2015 υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που εγκαταλείπουν σκυλιά στον δρόμο ή τα δίνουν σε κάποιον, κάπου, όπου «θα περνάει καλύτερα μωρέ εκεί». Συνεπώς, θα ήθελα να σε παρακαλέσω να αφήσεις αυτόν στον οποίο θέλεις να του πάρεις δώρο έναν σκύλο, να αποφασίσει μόνος του αν είναι έτοιμος γι αυτή την δέσμευση ζωής. Δεν συμφωνείς;

#2. Και οι σκύλοι θέλουν τον γιατρό τους.

Φυσικά θα γνωρίζεις τα πρώτα απαραίτητα ιατρικά έξοδα που έχει ένα κουτάβι. Εμβόλια, αποπαρασιτώσεις, γενικές και τακτικές συνήθως επισκέψεις στον κτηνίατρο. Φυσικά μέσα σε αυτά πρέπει να υπολογίσεις και τα επόμενα άμεσα έξοδα όπως αυτό της στείρωσης και του ετήσιου εμβολίου. Όμως εκτός από αυτά πάντα πρέπει να έχεις στο νου σου και τυχόν έκτακτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν όπως χειρουργείο λόγω ατυχήματος ή αρρώστιας, καθώς και απαραίτητες φαρμακευτικές αγωγές και εξετάσεις.

Όλα αυτά είναι έξοδα. Αρκετά έξοδα μάλιστα, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι ο υποψήφιος αποδέκτης του δώρου σου, θα είναι σε θέση να τα καλύψει. Αν δεν είναι τότε σίγουρα δεν μπορείς να τον χρεώσεις με την ευθύνη ενός σκύλου γιατί ούτε αυτός θα είναι ευχαριστημένος αλλά ούτε και ο σκύλος θα έχει την απαραίτητη φροντίδα. Ξανασκέψου το λοιπόν. 

#3. Σου ταιριάζω, μου ταιριάζεις;

Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν τους σκύλους, κάποιοι απλά τους συμπαθούν. Όταν τους βλέπουν στο δρόμο. Από μακριά. Άλλοι πάλι αγαπούν τις γάτες και φοβούνται τους σκύλους. Υπάρχουν και αυτοί που θαυμάζουν μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλων και όλες οι υπόλοιπες τους είναι αδιάφορες. (Αυτόν ειδικά εγώ δεν θα τον εμπιστευόμουν.) Γενικώς το θέμα της συμβατότητας ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι λεπτό και ευαίσθητο.

Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι είναι θαυμάσια ιδέα να πάρεις ένα jackrussel στην φίλη σου, για την οποία ο όρος γυμναστική σημαίνει περπατάω πολύ σε εμπορικά κέντρα, πίστεψέ με όμως όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ενέργεια και τις απαιτήσεις αυτών των σκύλων, η φίλη σου θα διαφωνήσει εκ των υστέρων, με την θαυμάσια ιδέα σου. Και όχι μην της πάρεις τον σκύλο για να την πείσεις να ξεκινήσει γυμναστική. Δεν πέτυχε ποτέ αυτό για κανέναν. Άφησε τον άνθρωπο να αποφασίσει μόνος του, αν θέλει, τι είδος κατοικίδιου συντρόφου του ταιριάζει. Όχι τίποτα άλλο, θα τα ακούσεις εσύ και από πάνω στο τέλος! 

#4. Αλλεργίες! 

Μπορεί να μην στο έχει πει, μπορεί να μην το έχεις παρατηρήσει αλλά ο κίνδυνος της αλλεργίας ως προς την τρίχα σκύλου είναι υπαρκτός. Υπάρχουν κάποιες αλλεργίες κιόλας που δεν εκδηλώνονται με ένα απλό χάδι σε έναν περαστικό σκύλο αλλά εμφανίζουν συμπτώματα όταν το άτομο έρθει σε επαφή για μέρες με τρίχες σκύλου μέσα σε σπίτι. Συνεπώς μπορεί κάποιος να μην γνωρίζει καν ότι έχει αλλεργία!

Σκέψου να κάνεις δώρο έναν σκύλο και ουσιαστικά μαζί να κάνεις δώρο και τρεχούμενη μύτη, πρησμένα μάτια και φαγούρα! Τρομερή επιτυχία θα έχει το δώρο σου. Γι αυτό άσε τον άνθρωπο να αποφασίσει μόνος του ώστε να μην σου επιρρίπτει ευθύνες εσένα μετά για την αλλεργία του. Φαντάσου γκρίνια. Δεν θες. 

#5. Τα κουτάβια μεγαλώνουν. Αλήθεια σου λέω.Πιθανόν το κουτάβι που σκέφτεσαι να κάνεις δώρο να ζυγίζει τώρα μερικά κιλά μόνο και να είναι τόσο γλυκούλι και μικρούλι, αλλά το ίδιο κουτάβι μέσα σε μερικούς μήνες, μπορεί να ξεπερνάει τα 20 κιλά. Πρέπει να αναλογιστείς αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να το διαχειριστεί ο υποψήφιος κηδεμόνας του. Γιατί ναι μεν ένα κουτάβι σηκώνεται αγκαλιά και μεταφέρεται όπου θες εύκολα αλλά δεν ισχύει το ίδιο για ένα ενήλικο σκυλί. Τα μεγέθη και τα βάρη ποικίλουν από ράτσα σε ράτσα αλλά και από φάτσα σε φάτσα, γι αυτό λοιπόν καλό θα ήταν και πάλι να επιλέξει συνειδητά και ρεαλιστικά μόνος του ένας άνθρωπος τι πιστεύει ότι ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία του αλλά και στον τρόπο ζωής του. Νομίζω είναι το πιο λογικό. Ναι;

#6. Κουτάβι για παιδί που «θα» το αναλάβει

Η δήλωση-μητέρα όλων των ουτοπιών, κατ’ εμέ. Είσαι θείος, θεία και ξέρεις ότι το ανίψι σου επιμένει να του πάρουν σκύλο οι γονείς του με εκατοντάδες υποσχέσεις ότι θα το φροντίζει, θα το βγάζει βόλτα κτλ κτλ και αυτοί αρνούνται πεισματικά? Μην κάνεις το λάθος να το παίξεις ο καλός της παρέας και να τους εκπλήξεις φέρνοντας τους ένα κουτάβι από την γέννα κάποιου γνωστού σου (ο οποίος κακώς ανακατεύτηκε με γέννα, άλλο αυτό).

Πίστεψέ με, ένα παιδί αρκετά μακριά από την ενηλικίωση, θα ασχοληθεί με το κουτάβι, 1 μήνα; 2 μήνες; Και μετά το βάρος θα πέσει στις πλάτες των γονέων, οι οποίοι και φυσικά θα το βλέπουν βάρος εφόσον εξ’ αρχής δεν ήθελαν σκύλο. Εδώ σίγουρα θα τα ακούσεις. Ίσως όχι αμέσως γιατί τον πρώτο καιρό πιθανόν να βλέπουν την χαρά του παιδιού τους και να έχουν φρούδες ελπίδες ότι όντως θα βοηθάει και αυτό στις ευθύνες του σκύλου. Όταν όμως η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί.. τότε ναι προμηνύεται κατσάδα προς εσέ. Να 'σαι σίγουρος. 

#7. Υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές δώρου!!

Εάν το θέμα του δώρου σου θέλεις ντε και καλά να είναι γύρω από ένα τετραποδάκι, τότε άκου τι φοβερή ιδέα έχω! Εάν γνωρίζεις έναν φίλο, φίλη ή συγγενή που σκέφτεται να υιοθετήσει ένα σκυλάκι, τότε μπορείς να κάνεις μια έρευνα εσύ στους τοπικούς σου (ή μη) φιλοζωικούς σου συλλόγους, να βρεις κάποια σκυλάκια που πιστεύεις ότι θα του άρεσαν και να κάνεις δώρο μια ολόκληρη μέρα γνωριμίας με αυτά τα σκυλάκια.

Κανόνισε να πάτε μαζί από ραντεβού σε ραντεβού ώστε να τα δείτε από κοντά, αλλά να αφήσεις τον υποψήφιο μετά να σκεφτεί και να διαλέξει μόνος του. Παράλληλα εσύ, που ξέρεις ότι οι πιθανότητες είναι ότι κάποιο θα είναι το επιλεχθέν σκυλάκι, θα έχεις πάρει δώρο ένα μεγάλο και ωραίο κρεβάτι σκύλου, με μια κατακόκκινη κορδέλα! Συνεπώς λέμε ναι στις κόκκινες κορδέλες σε αξεσουάρ σκύλου αλλά όχι σε λαιμούς σκύλων. Σωστό;

Αν δεν σε έχουν πείσει όλα τα παραπάνω πρακτικά ζητήματα που σου παρουσίασα, τότε σκέψου το απλό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεπιθύμητων σκύλων καταλήγουν στον δρόμο, σε μπαλκόνια ή ξεχασμένα σε ταράτσες και χωράφια.

Για να διαβάζεις αυτό εδώ το άρθρο, πρέπει να είσαι από αυτούς που δεν πιστεύουν πως αξίζει μια τέτοια ζωή στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Όσο και αν πιστεύεις ότι ένας σκύλος-δώρο θα είναι σίγουρα μα σίγουρα επιθυμητός, δεν πρέπει να είσαι εσύ αυτός που θα πάρει αυτή την τόσο σοβαρή και δεσμευτική απόφαση. Δες τα πράγματα λίγο αλλιώς. Γιατί κάρτες αλλαγής δεν υπάρχουν.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw