top-banner.jpg

Μυστικά που δεν θα σου πει ο σκύλος σου!

dog_1_3.jpg

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, αγαπημένε σκυλογονέα, τι να κουβαλάει το μυαλό του τετράποδου φίλου σου; Ποια θα ήταν αυτά που θα ήθελε να σου πει, αν μπορούσε να μιλήσει;

Άβυσσος ο εγκέφαλος του σκύλου σου. Η αλήθεια είναι όμως ότι πλέον, πολλοί συμπεριφοριολόγοι σκύλων έχουν καταφέρει ύστερα από έρευνες να αποκωδικοποιήσουν αρκετές πτυχές της άγνωστης σε μας εγκεφαλικής λειτουργίας των σκύλων και να μας διαφωτίσουν επ’ αυτού. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι μπορεί ο σκύλος σου να μην μιλάει αλλά σίγουρα επικοινωνεί μαζί σου μέσω της γλώσσας του σώματός του. Αρκεί να τον παρατηρήσεις. Για να μην αρχίσεις να τον κοιτάς τώρα ασταμάτητα σαν ψάρι, λέω να σε βοηθήσω και να μοιραστώ μαζί σου μερικά μυστικά που θα ήθελε ο ίδιος να σου πει αν είχε την δυνατότητα.

#Μυστικό 1: Δουλειά και χαρά!


Όσο θα σου άρεσε εσένα να μην χρειάζεται να δουλεύεις και να μπορείς να αράζεις όλη μέρα κάνοντας τίποτα, (αλήθεια θα σ’ άρεσε αυτό;) τόσο αυτό δεν είναι στις προτιμήσεις του σκύλου σου! Και όμως, ο σκύλος σου θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένος αν τον βάζεις να δουλεύει για σένα και να κερδίζει επιβράβευση. Το να μην του μαθαίνεις τίποτα, μια εντολή, ένα παιχνίδι, κάτι τέλος πάντων, τότε του κάνεις την ζωή στο σπίτι σου βαρετή γι' αυτόν και δεν τον βοηθάς να ακονίσει το μυαλό του. Ειδικά δε, αν είναι νεαρός σε ηλικία τότε σίγουρα θα έχεις έναν σκύλο μέσα στο σπίτι σου που σκυλοβαριέται! Κυριολεκτικά.

#Μυστικό 2: Μην με πνίγεις στις αγκαλιές..
Είσαι ερωτευμένος με τον σκύλο σου; Τέλεια. Κάνε μου μια χάρη όμως, για την δική σου ασφάλεια αλλά και για την ψυχική υγεία του σκύλου σου, μην το παρακάνεις με τις σφιχτές αγκαλιές και τα φιλάκια. Ενώ για μας τους ανθρώπους οι αγκαλιές είναι ένδειξη τρυφερότητας, για τους σκύλους δεν ισχύει το ίδιο. Για μερικά σκυλιά (σίγουρα όχι όλα), η αγκαλιά αποτελεί παραβίαση του προσωπικού τους χώρου και μπορεί να νιώσουν ότι απειλούνται. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Ειδικά σε άγνωστα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να σκύβεις από πάνω τους και να τα αγκαλιάζεις. Είναι επικίνδυνο αρκετά όταν το κάνεις σε σκυλιά που γνωρίζεις, οπότε φαντάσου σε άγνωστα!

#Μυστικό 3: Δεν μπορώ την φασαρία.


Εμείς οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ακούμε τους ήχους από 20 έως 20.000 Hz. Σκέψου όμως ότι ο σκύλος σου ακούει έως και 55,000 Hz. Φαντάσου λοιπόν τι γίνεται στα αυτιά του όταν βάζεις τέρμα την μουσική, την ηλεκτρική σκούπα ή ακόμα χειρότερα, όταν κάνεις και τα δύο μαζί! Δείξε λίγη ευαισθησία στο νευρικό του σύστημα και μην τον τρελαίνεις λοιπόν. Εκτός αν θες να σε τρελάνει και αυτός μετά με την σειρά του..

#Μυστικό 4: Μην με μπερδεύεις!
Υπάρχουν φορές αγαπητέ σκυλογονέα, που ναι, μπερδεύεις πολύ τον σκύλο σου. Θα σου πω το κλασσικό παράδειγμα και από εκεί σκέψου μόνος σου και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Μπαίνεις στο σπίτι, ο σκύλος σου τρέχει, πηδάει πάνω σου και εσύ τον χαϊδεύεις και τον ρωτάς που ήταν το αγόρι/κορίτσι σου (όχι δεν θα σου απαντήσει πως ήταν η μέρα του). Την επόμενη μέρα, έρχεται κάποιος σπίτι σου. Πηδάει ο σκύλος σου λοιπόν πάνω σε αυτόν τον κάποιον και εσύ τρέχεις και τον μαλώνεις. Θες να σου αναλύσω γιατί αυτό αποτελεί μπέρδεμα για τον σκύλο σου? Νομίζω ότι καταλαβαίνεις.

#Μυστικό 5: Μερικές φορές θέλω και εγώ την ησυχία μου.
dog_4.jpg

Ξέρω αγαπάς πολύ τον σκύλο σου και θέλεις να είστε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες μαζί. Όμως θα ήθελα εκ μέρους του σκύλου σου να σου πω ότι μερικές φορές θέλει και αυτός την ησυχία του. Τι θέλω να πω; Αν έχεις ασχοληθεί αρκετά με τον σκύλο σου μέσα σε μία μέρα και ειδικά αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν είναι ανάγκη να τον τραβολογάς στα μαγαζιά, στις καφετέριες, στην λαϊκή (?). Κάνε σωστές επιλογές όσο αναφορά το που επιλέγεις να πάρεις μαζί σου τον σκύλο σου, σκεπτόμενος πάντα και το νευρικό του σύστημα καθώς και την ανάγκη του για ύπνο, που είναι πολύ πιο μεγάλη από την δική σου. Κατά μέσο όρο ο σκύλος σου χρειάζεται 14 ώρες ύπνου. Μην του τις στερείς ειδικά αν έχει κάνει έντονη σωματική άσκηση πριν. Εσένα θα σου άρεσε να σε τραβολογάνε συνέχεια μετά από το γυμναστήριο; Δεν νομίζω. Έτσι νιώθει λοιπόν και ο τετράποδος φίλος σου.

#Μυστικό 6: Και να μην μάθεις ποτέ τα μυστικά μου, εγώ πάλι θα σε αγαπώ..

Ναι. Είναι αλήθεια. Τα σκυλιά μας αγαπάνε όπως κανένα άλλο πλάσμα στη γη. Είμαστε κυριολεκτικά η ζωή τους. Όμως για να τους ανταποδώσεις λίγη από αυτή την ανιδιοτελή αγάπη, μάθε να διαβάζεις τις ανάγκες τους και προσπάθησε όσο το δυνατόν να τις καλύπτεις. Είναι πέρα για πέρα δίκαιο εξάλλου, δεν νομίζεις;

 

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw