top-banner.jpg

Cesar Millan Vs Victoria Stilwell. Εσύ ποιόν εκπαιδευτή σκύλων θα διάλεγες?

dogs_1.jpg

Αγαπητέ σκυλογονέα, αυτή την φορά δεν πρόκειται ούτε να σου προτείνω λύσεις, ούτε να κριτικάρω αλλά ούτε και να σε επηρεάσω προς οποιαδήποτε εκπαιδευτική κατεύθυνση. Αυτή την φορά ζητάω την δική σου άποψη. Εγώ σου παραθέτω απλά τα στοιχεία.

Cesar Millan

Εντάξει, μην μου πεις ότι δεν έχεις πετύχει έστω ένα επεισόδιο του Cesar στην τηλεόραση ή ότι δεν έχεις δει ή ακούσει κάτι γι αυτόν στο διαδίκτυο. Αποκλείεται. Καλώς ή κακώς (εσύ θα μου πεις) είναι ο πιο διάσημος εκπαιδευτής σκύλων ή ψιθυριστής σκύλων, όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείτε. Η φήμη του εκτοξεύτηκε όταν ξεκίνησε την δική του εκπομπή στο National Geographic Channel. Σε αυτήν την εκπομπή ο Cesar πηγαίνει στις ιδιωτικές κατοικίες των σκύλων και των ιδιοκτητών τους και εμείς παρακολουθούμε την προσπάθειά του να επιλύσει τα όποια προβλήματα συμπεριφοράς υπάρχουν στα σκυλιά του σπιτιού. 

Η θεωρία του, βασίζεται στην «ψυχολογία των σκύλων» και στην αποδοχή των χαρακτηριστικών της αγέλης. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο και πως χρειάζεται έναν αρχηγό στην αγέλη του. Κατά τον Cesar, ο αρχηγός της αγέλης θα πρέπει να είσαι εσύ αν θέλεις να έχεις το πάνω χέρι στην σχέση σας.

Ο σκύλος σου θα πρέπει να είναι απόλυτα και πλήρως υποταγμένος σε σένα αρχικά και μετά έρχονται το παιχνίδι, τα χάδια και η άσκηση. Αν ο σκύλος σου δείχνει να είναι κυριαρχικός δε, τότε η οδός που προτείνει είναι η άμεση αντιπαράθεση και η απαίτηση για πλήρη υποταγή. Ανάμεσα στα εκπαιδευτικά εργαλεία του συγκαταλέγονται πνίχτες, ηλεκτρονικά κολάρα καθώς και μια αμφιλεγόμενα ελαφριά, «κλοτσιά» στα πλευρά του σκύλου. Σίγουρα τα αποτελέσματά του είναι άμεσα και γρήγορα ειδικά σε περιπτώσεις φοβικών ή επιθετικών σκύλων. Ο λόγος είναι γιατί επιλέγει να εκθέτει τον σκύλο στο ερέθισμα το οποίο του προκαλεί φόβο ή θυμό και μετά να διορθώνει, μέσω της θετικής τιμωρίας, την όποια ανάρμοστη συμπεριφορά ακολουθεί.

Ο Cesar Millan έχει αναμφισβήτητα τραβήξει πολύ τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με αποτέλεσμα να έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο αλλά αντίστοιχα να έχει άλλους τόσους επικριτές του έργου και των μεθόδων του.

Victoria Stilwell

victoria.jpg

Εάν δεν γνωρίζεις την κυρία, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σε διαφωτίσει άμεσα. Η Victoria Stilwell είναι μια εξίσου παγκοσμίας φήμης εκπαιδεύτρια σκύλων. Αυτό οφείλετε και στο γεγονός ότι έχει την δική της εκπομπή στο Animal Planet όπου επισκέπτεται σπίτια με σκυλιά που επιδίδονται σε διαφόρων ειδών προβληματικές συμπεριφορές. H Victoria δεν είναι οπαδός του γρήγορου «φτιαξίματος» των σκύλων. Οι δικές της τεχνικές διόρθωσης συμπεριφοράς των σκύλων βασίζονται πάνω στην θεωρία ότι τα σκυλιά τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορές όπως επιθετικότητα, φρούρηση παιχνιδιών ή φαγητού, δεν είναι κυριαρχικά σκυλιά τα οποία προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο σπίτι. Υποστηρίζει ότι είναι ανασφαλή πλάσματα τα οποία συμπεριφέρονται έτσι, στην προσπάθειά τους ελέγξουν το περιβάλλον γύρω τους. Πόσες φορές θα έχεις αντιμετωπίσει κάποια δύσκολη συμπεριφορά του σκύλου σου. Έχεις αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από μια ανάρμοστη ούρησή του μέσα στο σπίτι? Η Victoria προσπαθεί να βρει την αιτία και μετά, μέσω συστηματικής και επαναλαμβανόμενης θετικής ενίσχυσης να εξαλείψει το αποτέλεσμα. Σε κάθε επίσκεψή της σε σπίτι, διδάσκει τους κηδεμόνες του σκύλου περισσότερο απ όσο πρακτικά εκπαιδεύει το ίδιο το σκυλί. Πιστεύει πως ένας σκύλος πρέπει να θέλει να ευχαριστήσει τον κηδεμόνα του και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω της θετικής επιβράβευσης. Κατά την Victoria, σκυλιά τα οποία εκτελούν εντολές τις οποίες έμαθαν μέσω των τεχνικών εκφοβισμού, είναι σκυλιά που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς τον κηδεμόνα τους. « Ένας σκύλος στον οποίο δίνεται συνεχής καθοδήγηση από μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας γίνεται ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση. Η εκπαίδευση φέρνει ασφάλεια, η ασφάλεια φέρνει αυτοπεποίθηση και ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση δεν έχει ανάγκη να επιδεικνύει συμπεριφορές που βασίζονται στο άγχος.»

Οι οπαδοί της ασπάζονται κυρίως τις θεωρίες της νέας σχολής όσο αναφορά τις μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.

Λοιπόν αγαπητέ σκυλογονέα, όπως ανέφερα αρχικά, εγώ την άποψή μου δεν θα στην παραθέσω έτσι εύκολα αυτή την φορά. Θα ήθελα να αναρωτηθείς και αν μπορείς να με ενημερώσεις για το ποιόν εκπαιδευτή θα διάλεγες εσύ για την εκπαίδευση του σκύλου σου. Υπόσχομαι να σου πω και εγώ μετά.

 

 

Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw