top-banner.jpg

Κρυώνει ο σκύλος σου αρκετά ώστε να τον ντύσεις?

dog_cold_1.jpg

Επιτέλους ο καιρός συνήλθε και αποφάσισε να συμπεριφερθεί όπως ταιριάζει για Δεκέμβριο μήνα. Κάνει κρύο. Να καταλάβουμε και λίγο Χριστούγεννα στην τελική! Ο σκύλος σου όμως, πόσο επηρεάζεται από το κρύο;

Όπως καταλαβαίνεις φίλε σκυλογονέα, αποφάσισα να σου μιλήσω λίγο για το κρύο και σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τον σκύλο σου. Τι; Πιστεύεις ότι δεν τον επηρεάζει; Να σου απαντήσω αμέσως. Και ναι και όχι. Μπερδεύτηκες. Ε διάβασε λίγο πιο κάτω για να σε ξεμπερδέψω.

Σίγουρα όλα τα σκυλιά είναι από την φύση τους εξοπλισμένα με ένα μόνιμο «πουλόβερ» πάνω τους. Κάποια σκυλιά όμως έχουν πιο ελαφρύ τρίχωμα από άλλα. Όταν λέμε ελαφρύ, εννοούμε το κοντότριχο και μονό τρίχωμα. Επίσης, πολλά σκυλιά δεν είναι γενετικά φτιαγμένα να βρίσκονται σε συνθήκες με πολύ κρύο. Αν πας στον Καναδά δηλαδή, δεν νομίζω ότι θα συναντήσεις πολλά Τσιουάουα στο δρόμο.

Έτσι λοιπόν η αλήθεια είναι ότι πολλά σκυλιά μπορεί όντως να κρυώνουν κάποιες μέρες όπου η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Εντάξει, δεν κρυώνουν όσο θα κρύωνες εσύ αν έβγαινες με ένα κοντομάνικο έξω τώρα, αλλά κρυώνουν, ειδικά αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο για αρκετή ώρα.

Υπάρχουν όμως διάφορες ράτσες σκύλων που αντέχουν το κρύο χάρις στο πυκνό και διπλό τους τρίχωμα. Αυτές οι ράτσες είναι γενετικά προγραμματισμένες για πολύ βαρύ χειμώνα και σίγουρα δεν τον βρίσκουν στην Ελλάδα. Προσωπικά λυπάμαι αυτές τις ράτσες όταν τις συναντώ στην χώρα μας, ειδικά το καλοκαίρι. Σε αυτή την κατηγορία λοιπόν ανήκουν τα Σιβηριανά Χάσκυ, τα Μαλαμούτ, τα Ακίτα, τα Τσόου-Τσόου, τα Σπιτζ καθώς και του Αγίου Βερνάρδου.

Όσον αφορά τα δημοφιλή λαμπραντόρ, να σε πληροφορήσω ότι έχουν πυκνό και αδιάβροχο τρίχωμα, οπότε όχι δεν πρόκειται να κρυώσουν εύκολα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να το αφήνεις να κοιμάται έξω το βράδυ, χωρίς ένα ζεστό κατάλυμα. Αν είσαι κηδεμόνας ενός σκύλου που ανήκει σε μία από τις παραπάνω φυλές, να είσαι σίγουρος ότι αποκλείεται να κρυώνει το μικρό σου έξω στην βόλτα αυτές τις μέρες.

Στον αντίποδα όλων αυτών των φυλών, βρίσκονται κάποιες άλλες, λιγότερο ανθεκτικές στο κρύο φυλές. Τα επονομαζόμενα σκυλιά συντροφιάς αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μπορείς να καταλάβεις από τον τίτλο και μόνο ότι αυτά τα σκυλιά δημιουργήθηκαν για σαλόνια και σαλόνι χωρίς καλοριφέρ δεν υπάρχει (ή δεν υπήρχε για να είμαι εντός εποχής). Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αποτελούν τα Τσιουάουα, τα Μπόστον Τεριέ, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, τα Μαλτέζ, τα Παπιγιόν, τα Πεκινουά, καθώς και τα Παγκ.

Όμως εκτός από αυτές τις φυλές, κρυώνουν εξίσου εύκολα και τα Μίνι Πίντσερ, τα Γουίπετ και τα Γκρέιχαουντ. Τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά δεν έχουν αρκετά λιπώδες υπόστρωμα και έχουν μεσαίο ή κοντό τρίχωμα.

Εννοείται ότι οι παραπάνω διαχωρισμοί δεν ισχύουν για σκυλιά ηλικιωμένα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή με κάποια πάθηση όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός. Αυτά τα σκυλιά, ασχέτου ράτσας, πρέπει κατά τους χειμερινούς μήνες να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο σπίτι και να φροντίζεις στις βόλτες τους να είναι προφυλαγμένα από το κρύο. Αδιαπραγμάτευτος κανόνας αυτός.

Να το ντύσεις λοιπόν το Γουίπετ σου ή όχι φίλε σκυλογονέα; Προφανώς και ναι να το ντύσεις. Δεν βρίσκω άσχημο ή γελοίο το θέαμα ενός σκύλου που φοράει ένα ζεστό μάλλινο ή ένα αδιάβροχο με εσωτερική αποσπώμενη ενίσχυση για το κρύο. Φρόντισε απλά να είναι στα μέτρα του σκύλου σου, να μην τον σφίγγει ή τον πιέζει πουθενά και φυσικά να πλένεται.

Είμαι σίγουρη ότι οι φανατικοί υπέρμαχοι των ρούχων για σκύλους, πανηγυρίζουν τώρα. Όμως θα ήθελα να κάνω μια μικρή επισήμανση ως προς το ντύσιμο του σκύλου σου.

Είναι άλλο πράγμα το να τον ντύσεις για να τον προστατέψεις και άλλο πράγμα το να τον ντύσεις καρναβαλάκο για αισθητικούς λόγους. Πουλόβερ έγραψα πάνω, όχι κορμάκι με ροζ φουρό. Είμαι σίγουρη ότι έχεις πετύχει κάποιο δύσμοιρο συνήθως μικρόσωμο και θηλυκό σκυλάκι έξω να κυκλοφορεί ντυμένο ασορτί με την κηδεμόνα του. Το έκανε η Πάρις Χίλτον, είναι ανάγκη να το κάνεις και εσύ;

Για να μην μιλήσω για τα εκπαιδευτικά παρελκόμενα που έχει αυτή η γελοιοποίηση του τετράποδού σου. Γιατί αν το ντύνεις στρουμφίτα, είμαι σίγουρη ότι θα του φέρεσαι και αναλόγως.. Αλλά γι αυτό θα μιλήσω σε άλλο άρθρο.

Κρύο λοιπόν, καιρός για δύο και όχι μόνο. Καιρός να λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σου το γεγονός πως ναι, ο σκύλος σου μπορεί να κρυώνει. Φρόντισε να είναι ζεστός λοιπόν και αυτός, όπως φροντίζεις να είσαι και εσύ. Και κάτι τελευταίο, όσο δεν θα σ’ άρεσε να κοιμάσαι έξω στο μπαλκόνι σου αυτή την περίοδο, τόσο δεν αρέσει και στον σκύλο σου.

Πρόσφερέ του την ζεστασιά του σπιτιού σου λοιπόν και μην τον απομονώνεις έξω.

Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw