top-banner.jpg

Σκύλος και μωρό, μία συμβίωση που πρέπει να πετύχει!


baby_dog_1.jpg

Θα γίνεις μάνα ή πατέρας? Συγχαρητήρια! Μην ξεχνάς όμως ότι είσαι ήδη ένας υπεύθυνος κηδεμόνας σκύλου. Με την ίδια λοιπόν υπευθυνότητα θα πρέπει να κάνεις κάποια απλά αλλά σημαντικά βήματα ώστε το νέο μέλος της οικογένειάς σου να γίνει αποδεκτό και αγαπητό από τον σκύλο σου.
Αν αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να ακολουθήσεις αυτά που θα σου πω, να σου τονίσω ότι οι σκύλοι που έχουν μεγαλώσει σαν μέλη οικογένειας, μπορούν να αναπτύξουν αισθήματα ζήλιας προς το νεοαφιχθέν μέλος, όπως ακριβώς θα έκανε ένα πρωτότοκο παιδάκι το οποίο ξαφνικά θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της προσοχής των γονιών του.
Έτσι λοιπόν για την εξασφάλιση της οικογενειακής σου γαλήνης (για ησυχία, λυπάμαι δεν θα την έχεις ούτως ή άλλως) έχε στο νου σου τα παρακάτω.

#1 Γνώρισε στο σκύλο σου μωρουδιακές μυρωδιές και ήχους.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου όλο και κάποια προϊόντα για μωρά θα αρχίσεις να συλλέγεις, χρησιμοποίησέ τα πάνω σου και άφησε τον σκύλο σου να τα μυρίσει. Πούδρα, κρέμες ακόμα και σαμπουάν για μωρά, όλα αυτά προετοιμάζουν την μύτη του σκύλου σου και την εξοικειώνουν με τις μυρωδιές που, οσονούπω, έρχονται!
Αφού κάθεσαι που κάθεσαι στον υπολογιστή διαβάζοντας φανταστικά άρθρα στο nou-pou.gr ή οδηγίες προς νέους γονείς, αφιέρωσε και λίγη ώρα σε βιντεάκια από το διαδίκτυο με μωρά να γελάνε, να λένε γκα-γκα, γκου-γκου και, πολύ βασικό, να κλαίνε. Κάλεσε τον σκύλο σου ώστε να είναι στον ίδιο χώρο με σένα, δυνάμωσε τα ηχεία και βάλε τους ήχους να παίζουν. Παράλληλα έχε έτοιμες λιχουδιές στο χέρι και κάθε φορά που ακούγονται δυνατά οι ήχοι αυτοί και ο σκύλος σου παραμένει χαλαρός, χωρίς στρες, επιβράβευσέ τον.
Όσο συχνότερα κάνεις αυτές τις ασκήσεις, τόσο το καλύτερο.

baby_dog_2.jpg

#2 Χρησιμοποίησε μια ψεύτικη κούκλα-μωρό.

Μην γελάς. Αγόρασε ένα μωρουλίνι-κατουρλίνι (μπορεί να το βρεις ακόμα στα παιχνιδάδικα) και προσποιήσου μπροστά στο σκύλο σου ότι το νανουρίζεις, ότι το έχεις αγκαλιά ακόμα και ότι το αλλάζεις. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν μπορείς να του βάλεις και λίγο από κάποιο μωρουδιακό προϊόν που προανέφερα. Παράλληλα μπορείς να κάτσεις σε μία καρέκλα και με το άλλο σου χέρι να χαϊδεύεις το κεφάλι του σκύλου σου ο οποίος λογικά θα σε κοιτάει λίγο παράξενα (ίσως και ο γείτονάς σου αν έχεις αφήσει ανοιχτές τις κουρτίνες). Επιβράβευσέ τον και πάλι μόνο αν είναι ήρεμος, χαλαρός έως αδιάφορος ενώ εσύ κάνεις όλη αυτή την αναπαράσταση. Επίσης, άσε τον να μυρίσει ή και να γλύψει ακόμα τα πόδια της κούκλας. Προσοχή! Δεν θα αφήσεις την κούκλα να την κάνει παιχνίδι ή να την δαγκώσει, γιατί δεν θες να κάνει το ίδιο αργότερα και στο μωρό σου

#3 Τώρα είναι ο καιρός για ενδυνάμωση εντολών.

Κανονικά κάθε μέρα είναι μια καλή μέρα για βασικές εντολές αλλά ας είμαι επιεικής τώρα που έχεις τρεξίματα με το μωρό που έρχεται. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο όμως, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο σκύλος σου υπακούει σε κάποιες έστω βασικές εντολές όπως είναι το ΜΗ, το ΚΑΤΣΕ, το ΕΛΑ. Θα σου φανούν χρήσιμες πίστεψέ με όταν θα έρθει το νέο μέλος της οικογένειας ώστε να μην καταλήξεις να κάνεις τον χωροφύλακα ή τον ζογκλέρ μέσα στο σπίτι προσπαθώντας να επιβάλεις μια τάξη.

baby_dog_3.jpg

#4 Προετοιμασία από το μαιευτήριο.

Και να που έφτασε η ώρα για τα γεννητούρια! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ με τον πατέρα μία άσκηση. Όσο η μητέρα και το βρέφος θα βρίσκονται ακόμα στο μαιευτήριο, από την πρώτη μέρα που θα είναι εφικτό, θέλω να πάρεις ένα πετσετάκι ή ρουχαλάκι που να έχει έρθει σε επαφή με το μωρό και να το πας σπίτι στον σκύλο σου. Άσε τον να το μυρίσει μέχρι να βαρεθεί και επιβράβευσέ τον λεκτικά εφόσον δεν το έχει δαγκώσει. Μπορείς να του δώσεις και κάποια αγαπημένη του λιχουδιά επίσης ώστε να συνδέσει αυτή την νέα παράξενη μυρωδιά με κάτι θετικό γι αυτόν. Δεν χρειάζεται να πω και πάλι ότι όσες περισσότερες φορές κάνεις αυτή την άσκηση τόσο το καλύτερο.

#5 Κάνε την ζωή του σκύλου σου ένα «κλικ» καλύτερη.

Αν κάνεις τα παραπάνω σωστά, σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα με τις πρώτες συστάσεις του σκύλου σου με το νέο μέλος της οικογένειας. Όμως, ίσως η πιο σημαντική συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να φροντίσεις με τον ερχομό του μωρού, να καλυτερέψεις σε κάποιο έστω σημείο, την ζωή του σκύλου σου. Πάρε του ένα νέο αναπαυτικό κρεβατάκι και μάρκαρε κιόλας ξεκάθαρα, πια είναι η θέση του μέσα στο σπίτι. Αύξησε την διάρκεια της απογευματινής σας βόλτα. (ωραίος τρόπος να χάσεις και τα κιλά της εγκυμοσύνης μητέρα!) Δίνε του, στα πλαίσια των ασκήσεων που προανέφερα, πιο πολλές λιχουδιές μέσα στην μέρα. (μικρές, αλλά πιο συχνές, μην παχύνει.) Χάριζέ του την αμέριστη προσοχή σου για μία ώρα έστω μέσα στην μέρα, παίζοντας μαζί του ή χαϊδεύοντας τον. Αν δεν το έκανες αυτό πριν, ήρθε η ώρα να το ξεκινήσεις. Κάτι απ όλα αυτά, να είσαι σίγουρος ότι θα τον κάνουν πολύ χαρούμενο.

Ένα πράγμα σε εξορκίζω να μην κάνεις. Να απορροφηθείς εντελώς από το νέο μέλος της οικογένειάς σου και να ρίξεις το παλιό μέλος, δηλαδή τον σκύλο σου, στην απομόνωση.
Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα κρούσματα οικογενειών που όχι απλά παραμελούν και ξεχνούν τον σκύλο τους, αλλά τον διώχνουν κιόλας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή την απαράδεκτη κίνηση δεν θα την κάνεις εσύ. Μην ξεχνάς όλες τις όμορφες στιγμές που έχεις ζήσει με τον σκύλο σου και πόσες ακόμα έχεις να ζήσεις παρέα και με το μωρό που ήρθε στην ζωή σου. Γι αυτό μην χάνεις χρόνο μελλοντικέ πατέρα ή μητέρα, ξεκίνα από τώρα την προετοιμασία!


Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw