top-banner.jpg

Είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε ένα ζώο... ή όχι ?

Γυρίσατε από διακοπές, αδειάσατε βαλίτσες και βάλατε τα κεφάλια μέσα. Το επιτάσει και ο Σεπτέμβριος εξάλλου. Εκτός από τα ξενύχτια και τα μπάνια όμως...φαίνετε να σας έμεινε και μια σκέψη κολλημένη στο μυαλό. «Να υιοθετήσω ένα ζωάκι να έχω μία παρέα στο σπίτι!» Το γλυκοσκέφτεστε τώρα, που φθινόπωρο ήρθε και οποιαδήποτε πλάνα για διακοπές είναι ακόμα μακριά.. Και λέτε γιατί όχι?

Τι πρέπει όμως να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε ένα ζώο? Είστε έτοιμοι ή μήπως να το ξανασκεφτείτε?

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δυστηχώς δεν αναρωτιέται πρώτα αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη και πολλές φορές ενεργούν επιπόλαια γιατί την πατάνε με κάποια γλυκιά μουρίτσα.. Τι γίνετε όμως όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα προβήματα της συγκατοίκησης με ένα ζώο?

1) Πρώτη και βασική προυπόθεση, αν δεν ζείτε μόνος, είναι να συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται ομηρικοί καυγάδες και πιθανά αντίκτυπα στο ζωάκι μας.

2) Τα 3 «Χ»

Την θεωρώ την Αγία Τριάδα των υιοθεσιών. Χώρος-Χρόνος-Χρήμα.

Χώρος. Έχετε αναρωτηθεί που θα ζει το ζωάκι σας?
Αν ζείτε σε πολύ μικρό διαμέρισμα ίσως θα ήταν προτιμότερο να υιοθετήσετε έναν μεσαίου μεγέθους σκυλάκι ή γάτα. Το μπαλκόνι δεν είναι για τα ζώα είναι για ζαρντινιέρες και γλάστρες. Το ζωάκι μας έχει ανάγκη να ζεί μαζί μας σαν μέλος της οικογένειας. Να κοιμάται μέσα σε εναν δικό του χώρο και όχι περιορισμένο σε κάποιο μπαλκόνι ή ταράτσα. Αν πάλι είστε από τους τυχερούς και ζείτε σε μονοκατοικία με κήπο τότε οι επιλογές ζώου για υιοθεσία είναι πολλές και μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος.

Χρόνος. Πόσες ώρες την ημέρα μπορείτε (ρεαλιστικά) να διαθέτε για την φροντίδα του ζώου σας? Αν ζείτε μόνος και δουλεύετε 12 ώρες την μέρα τότε πώς θα φροντίζετε το ζωάκι σας? Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο να υιοθετήσετε μια γάτα. Οι γάτες από την φύση τους είναι πιο ανεξάρτητες από τα σκυλιά και «απαιτούν» λιγότερο χρόνο και ασχολία από τους ιδιοκτήτες τους. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και δεν είναι δίκαιο να μένουν μόνοι σπίτι τόσες ώρες. Και λόγω της μοναξιάς τους και του εκνευρισμού τους μπορούν να αναπτύξουν πολύ ενοχλητικές συνήθειες όπως να μασάνε αντικείμενα ή να γαβγίζουν για ώρες.


Χρήμα. Η φροντίδα ενός ζώου αποτελεί ένα πάγιο έξοδο το οποίο κάποιος που σκέφτεται να υιοθετήσει, πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ όψιν του. Επισκέψεις στον κτηνίατρο, εμβόλια, μικροτσίπ, στείρωση, τροφή, «προίκα», πιθανές φαρμακευτικές αγωγές σε περίπτωση ασθένειας κτλ.

3) Η δέσμευση.
Είναι κάτι λογικό αλλά συχνά επισκιάζεται από τον ενθουσιασμό για την απόκτηση ενός ζώου. Το ζωάκι σας είναι εξαρτημένο αποκλειστικά από εσας. Είναι σαν ένα παιδί, μόνο που δεν ανεξαρτητοποιείται ποτέ. Εσείς θα το ταίζετε, εσείς θα το πηγαίνετε βόλτα. Ειδικά όσο αναφορά τα σκυλιά, θεωρώ πως η δέσμευση είναι μεγαλύτερη. Τα σκυλιά δεν τους νοιάζει αν έξω έχει καταιγίδα ή αν εσείς μόλις επιστρέψατε απο 9 ώρες δουλειάς...Η βόλτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και μέρος για την φυσική του ανάγκη! Φαντάζεστε να σας στερούσαν για 1 μέρα το δικαίωμα να πάτε τουαλέτα?
Στα πλαίσια αυτής της δέσμευσης οφείλετε να αναρωτηθείτε αν εχετε κάποιον να το φροντίζει σε περίπτωση που χρειάζεται να απουσιάσετε και δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί. Ή την οικονομική δυνατότητα πληρωμής μίας πανσιόν.


4) Στείρωση.
Είναι μία θεωρία που προκαλεί ακόμα αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Όμως γράφοντας από την πλευρά των φιλόζωων-εθελοντών και γνωρίζοντας το τεράστιο θέμα που υπάρχει στην χώρα μας με τα αδέσποτα..μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι η στείρωση είναι επιτακτική ανάγκη πλέον. Θεωρώ ότι κάποιος που σκέφτεται να υιοθετήσει ένα ζώο, έχει υποχρέωση ως προς το ζώο του και προς τα υπόλοιπα ζώα να το στειρώσει. Τα ζώα δεν ερωτεύονται όπως οι άνθρωποι αλλά ζευγαρώνουν από ένστικτο και εξαιτίας των ορμονών τους.
Υπάρχει ένας μύθος ότι ένα ζώο «πρέπει» να ζευγαρώσει έστω 1 φορά πριν στειρωθεί. Είστε όμως σίγουροι ότι θα διασφαλίσετε υπεύθυνα σπίτια για όλα τα νέα ζωάκια που θα γεννηθούν? Ή μήπως νομίζετε ότι μπορείτε να διασφαλίσετε 100% την μη εγκατάλειψή τους μετά από μερικά χρόνια, συμβάλοντας έτσι στην αύξηση του υπερπληθυσμού των αδεσπότων.

Μία θηλυκή γάτα και οι απόγονοί της σε 7 χρόνια γεννούν 420.000 γατάκια. Και μία θηλυκή σκύλα και οι απόγονοί της σε 6 χρόνια γεννούν 67.000 σκυλάκια! Κάθε στειρωμένο ζώο κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά.

‘Οσο αναφορά την υγεία και την συμπεριφορά, ένα στειρωμένο ζώο στατιστικά ζεί περισσότερα χρόνια, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, είναι πιό ήρεμο, δεν έχει τάσεις φυγής (για την ανεύρεση «ερωτικού συντρόφου») και δεν δημιουργεί προβλήματα με άλλα ζώα του ιδίου φύλλου.

Ως τελευταία προυπόθεση, επειδή την θεωρώ αυτονόητη, θα βάλω την αγάπη για τα ζώα. Όλα τα ζώα. Αν θέλετε εσείς και η οικογένειά σας να έχετε ένα ζώο θα πρέπει να είναι μέλος της οικογένειας, φίλος της οικογένειας. Η αγάπη που θα δώσετε σε ένα υιοθετημένο ζώο συγκεκριμένα και όχι αγορασμένο... να είστε σίγουροι ότι θα σας δωθεί πίσω απλόχερα μαζί με απέραντη ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη επειδή το σώσατε, του δώσατε φαγητό, στέγη και αγάπη.

Μαριλένα Σαρίδη

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Social Networking

fb
tw